Събраха изкуство и наука в Нощта на учените

Тя се организираот Регионален бургаски музей. Домакин на провята бе БСУ.

 

 

 

Фотографии на стари къщи в Бургас и Генуа посрещаше поканените на събитието. Художничката Евелина Рибарова е запечатала своята представа за старите къщи, които е открила в родния си град и далечна Италия. "Обичам да снимам архитектурните орнаменти. Желанието ми е да се опитаме да запазих духа на града и неговите стари къщи", каза Евелина Рибарова. Тя избира да запечата с апарата си стари къщи от XVI и XX век. Авторката използва фотошоп, за да заличи старите табели и олющените фасади.

Нощта на учените започна с презентация на Иван Арабаджиев. Художникът-реставратор показа един нетрадиционен поглед към темата "Очи". Идеята на автора е всеки да се вгледа в по-дребните неща. "В очите може да се видите и самите вие, защото окото е най-съвършенният орган", смята Арабаджиев. Нощта продължи с презентация за Беглик Таш и теорията на руски учен, че той е духовен център на атлантидите.

Професор Андон Лазаров показа как изглежда Земята, снимана от Космоса. Той обясни как макар и малките изменения могат да бъдат видяни от високо.

На финала Димчо Момчилов - директор на музея в Карнобат представи резултатите от разкопките на Аква калиде и значението, което са имали термите още през Средновековието. За тях има запазени свидетелства от 680 година, когато император Контастинтин IV Погонат минава оттук преди да срещне в битка армията на хан Аспарух.

Снимки Етелка Пирева