Съветници от ГЕРБ предлагат по-нисък наем за общински имот от наеми на общински имоти.

Негативните последици от икономическата криза са принудили наемателите, спечелили общински обекти на търг, да се откажат от тях поради невъзможност да заплащат определената месечна такса. Намаленото потребителско търсене, поради намалената покупателна способност на бургаското население, се е отразило на реализираните печалби от тези обекти и финансовото затруднение ги прави неизрядни платци. Към тях са отправени покани за доброволно погасяване на задълженията, но поради невъзможност за изплащане, те се натрупват и остава следващият ред за съдебно събиране, и процедура за принудително изваждане от обекта. Приходите, които общината ще пропусне до провеждането на нов търг са значителни. От направените справки в агенциите за недвижими имоти става ясно, че се увеличават свободните търговски и офисни площи, а се занижава търсенето им, предвид пазарната ситуация и финансовата несигурност на фирмите.

 

Забелязва се тенденция към освобождаване на наетите помещения и насочване към други такива, при по-добри наемни нива. От началото на 2010 г. до септември 2010 г. са открити 84 процедури за провеждане на публични търгове за отдаване под наем на имоти – публична и частна общинска собственост, като само за 14 от тях е имало кандидати. Сключени са 13 договора за отдаване под наем.

Общинските съветници от ПП ГЕРБ предлагат решение на този проблем с намаляне размера на базисните цени за 2011 г. от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Бургас.