SAM_2962

SAM_2962

Съветници от опозицията изтъргуваха гласовете си за 1 105 000 лв.

подкрепата, която дадоха съветници от НФСБ, СЕК и БСП при гласуването на бюджета на община Бургас за настоящата година. В началото на дебатите тази сутрин един по един представители на опозиционните партии поставиха на кмета Димитър Николов ултиматум, че ще подкрепят бюджета, ако получат това, което искат. Първи заяви предложението си д-р Бойко Миразчийски - лекар в МБАЛ и съветник от НФСБ. Той предложи общината да задели 35 000 лева за създаването на Здравен фонд. Средствата от него ще отиват за лечение на хора в нужда, за лечение в чужбина и за покриване на разноските за лечението на клошари, които са основен проблем на държавната болница през зимата.SAM_2933

Съпартиецът му Ангел Божидаров вдигна мизата за подкрепата от името на цялата група на НФСБ. Той поиска до 1 млн. лева да бъдат заделени от постъпленията при продажбата на общински имоти. "Ако програмата за приватизация бъде изпълнена до 5 млн. лева, то сумата до 1 млн. лева да отиде за изграждането на паркинги в комплексите "Възраждане" и "Братя Миладинови", където има остра нужда от места за паркиране", мотивира се Божидаров. Предложението му веднага бе одобрено от кмета на община Бургас.

И Ивайло Вагенщайн от НФСБ направи предложение от името на групата. Той поиска да бъде създаден фонд за талантливи деца със средства от общината. Лично той щял да участва при изработването на критериите за отпускане на средства. "Критериите са едни и същи. И сега в раздел "Образование" има 7 000 лева за стипендии за талантливи деца, които са постигнали резултати в различни области. Към сумата ще се добавят още 23 000 лева и ще бъде обособен фондът", обясни кметът Николов. Още 40 000 лева ще бъдат резервирани в бюджета на общината този път за фонд за стимулиране на полетитеИдеята е на общинския съветник от СЕК Константин Бачийски.

В ултиматума се включиха и Бенчо Бенчев от БСП, който поиска пари за ремонт на улица "Миньорска" в "Меден рудник", която води но неговата къща. Тодор Ангелов от АБВ имаше претенции по отношение средствата за пенсионерските клубове.

От Реформаторския блок изразиха безрезервната си подкрепа за бюджета, без да имат претенции към него. Ултиматум не поставиха и от ДПС. Единствено от БСП се обявиха против бюджета. При гласуването му обаче стана ясно, че не всички от БСП са гласували "против". Бюджетът на община Бургас бе приет с 42 гласа "за", 3 "против" и 0 "въздържал се".

Галерия