Съветникът Чамурджиев ще бъде под домашен арест

обвиняемият няма да се укрие и няма да възпрепятства разследването. Съветникът бе задържан на 6 ноември по обвинения в рекет и лихварство заедно с 53-годишния Тодор Овчаров, 41-годишния Тодор Атанасов и 27-годишния Георги Манчев. По-късно двамата бяха пуснати срещу парична гаранция от 5000 лева, а третият бе привлечен като свидетел. Чамурджиев остана в съда до днес, когато му бе гледана мярката.

 

Съветникът бе доведен в 15.45 часа в Бургаският окръжен съд във видимо добро настроение. Преди да влезе в залата той се поздрави с Константин Попов - изпълнителен директор на завода за кабели, който Чамурджиев строи с италианските си партньори. По решение и на двете страни заседанието се проведе при закрити врати. Десетина минути след началото в залата влезе Попов, който бе призован от адвоката на Чамурджиев като свидетел по делото. "Случващото се може да се отрази на инвестиционните намерения на италианските ни партньори. Те са обезпокоени от задържането на Венцислав Чамурджиев", обясни Попов. Проектът за изграждане на завод за инструментални и сигнализационни кабели е започнал през август 2008 година. Теренът в Айтос е бил закупен от Чамурджиев. Върху него е построена производствена площ от 2500 кв.м. и складове на площ от 1 дка. Срещу изтеглен кредит от италианската "Уникредит" са закупени машини за производството. Изборът на банка кредитор е направен от италианците, които държат 51% от акциите на завода. Другата причина е, че лихвата по кредита в Италия е 3%. "До края на месеца трябва да получим акт 15 и да започнем производството. Назначени са 50 души, които в момента са пуснати в неплатен отпуск, тъй като заводът още не е заработил. Ако италианците се оттеглят от проекта, няма начин той да бъде реализиран", обяснява Попов.

Заводът за кабели ще произвежда продукция за износ - предимно за Украйна и Казахстан. Пред подписване са договори с "Лукойл" и ТЕЦ "Марица-Изток". Задържането на Венцислав Чамурджиев обаче стопира подписването на договорите. "Причината за случващото се не е бизнеса му, тъй като тук той няма конкуренция. В страната има само един такъв завод и той е в Смолян. Но нашата продукция е предназначена основно за износ. Идеята е ние да покрием пазара в Македония, Гърция и Румъния, където италианските ни партньори изнасят същата продукция", обясни Константин Попов.

Според развоя на делото ще стане ясно и какво ще се случи с бизнес проекта на Чамурджиев в Айтос.

Днес в подкрепа на Чамурджиев се обяви и колегата му от ОбС Георги Минков.