Таксиметровите шофьори искат 1000 лв. заплата Тези и други проблеми на бранша бяха дискутирани на среща в община Бургас с представители на администрацията и началника на ДАИ Николай Милушев. В срещата се включиха и членове от клубовете "Транспорт" и "Превозвачи" към сдружение "Граждани за европейско развитие на България".

 

Според законодателството на България до 26 май 2011 г. всяка община трябва да определи максимален праг на тарифата за километър пробег, а бургаските таксиметрови шофьори настояват да бъде определен и минимален такъв. Представителите на бранша дадоха пример със страните от Европейския съюз, където цената на тарифата е толкова, колкото струва един литър гориво. Но това не е подходящ вариант за България, защото цените на горивата у нас много често се сменят и тарифите ще са непосилно високи за повечето хора.

Според кмета на общината Димитър Николов всички фирми от бранша трябва да се обединят върху методиката за образуване на цената, за да може успешно да се защити пред общинските съветници. До момента няма община, която да е взела решение по този казус. Ако представителите на бранша успеят се организират и до средата на следващата седмица предадат исканията си в писмен вид, те ще бъдат разгледани още на предстоящата – априлска сесия на бургаския Общински съвет.

Шофьорите се оплакаха на кмета, че стоянките в централната част на града са малко, а имало други, които са на не атрактивни места. Това бяха част от проблемите на шофьорите, на които кметът отговори: "Представете ни карта на града къде искате да имате стоянки. Искаме конкретни предложения за да ги обследваме и евентуално осъществим". Той призова за по-добър диалог между общинската администрация и шофьорите. Николов помоли шофьорите да направят усилие и в посока опазване околната среда и да не замърсяват района около обособените места за таксита в града. Той сподели, че лично е ставал свидетел на подобни деяния и призова присъстващите да помогнат за това Бургас да е един по-чист и приветлив град.