Този хляб по стара римска рецепта, изпечен в пекарна Зорница, ще бъде дегустиран на събитието в НАР Деултум - Дебелт. Снимки Борислава Симова

Този хляб по стара римска рецепта, изпечен в пекарна Зорница, ще бъде дегустиран на събитието в НАР Деултум - Дебелт. Снимки Борислава Симова

Качествени продукти, търпение, време и любов - това са необходимите съставки за вкусен хляб. Тази тайна ще ви разкрият всички хлебари, за които месенето на хляб е не само професия, но и призвание. В тънкостите на месенето ще бъдат посветени и посетителите на Националния археологически резерват "Деултум - Дебелт" утре, 11-ти юни. Резерватът отваря врати за специално събитие "Хлябът" - работилница по месене на хляб и представяне на древно римски и съвременни практики. А "аб"-то в месенето ще разкрие Таня Мирчева. Тя е майстор - хлебар в бургаската пекарна "Зорница" и ще покаже напрактика как от тестото се получава хляб, без който нито една трапеза не може.

"Когато бях малка в нашето семейство се купуваше бял и типов хляб. Тогава се смяташе, че да си купиш бял хляб значи си успял, имаш възможност да си го позволиш. С годините обаче нещата се промениха. От 10 години насам тенденцията е обърната - хората избират хляб от лимец, от ръжено брашно, Промени се отношението към хляб", разказва Борислава Симова - собственик на пекарна "Зорница".

Бургазлийка превръща готвенето по неволя в бизнес начинание

"Ние предлагаме хляб с различен грамаж, но най-купувани са хлябовете от 350 грама. Хората, които са опитали нашия хляб се връщат и повече не помислят да си купят хляб от хранителен магазин", споделя Борислава Симова. Тя прие предизвикателството да участва заедно с майстора - хлебар от пекарната й - Таня Мирчева, в събитието в НАР "Деултум - Дебелт". Специално за него ще бъдат приготвени два вида хляб по антични рецепти. "Хората ще могат да видят целия процес - от замесването до изпичането и след това да си вземат у дома хлебчетата, които ще направят", допълва Борислава. По време на работилницата ще бъде замесено тесто за плосък безквасен хляб и за тарали - малки обредни гевречета, които в миналото са били поднасяни в чест на римската богиня на плодородието Церера.

Събитието в НАР "Деултум - Дебелт" е на 11-ти юни от 10.00 до 14.00 часа е с вход - цена 5 лева за възрастни, децата влизат безплатно. Срещу билета всеки посетител ще може да разгледа музейната експозиция, да посети разкопките, да дегустира римска кухня и да се включи в работилницата за месене на хляб.

Галерия