MNikolov

MNikolov

Термите на Аква калиде под стъклен покрив

Под него ще се виждат разкопките на откритите досега римски терми. До дни ще стане ясна фирмата, която ще изпълни втория етап от проекта за реконструкция на обекта. Днес е крайният срок за подаване на документи за участие в конкурса обявен от община Бургас.

DSC_0527

"Банята на Сюлейман е изцяло завършена и се надяваме до април 2014 г. да бъде напълно готова, и да може да посреща туристи. Желанието ни е част от обекта да бъде отворен за посещение още от следващото лято. Пред банята трябва да има Информационен център и магазин за сувенири", каза Йорданка Ананиева - зам.-кмет по култура в община Бургас. И през следващата година общината ще задели средства за продължаване на разкопките и проучването на Аква калиде. Акцентът ще бъде върху крепостната стена и параклиса. Ще се работи и за консервацията, и социализацията на обекта. Разкопките там се ръководят от Димчо Момчилов.

"Аква калиде е в първата тройка на археологически обекти в страната. Ще работим да създадем база данни с археологическите и етнографските обекти на територията на общината, защото трябва да знаем, какво имаме и да го развиваме", допълни Милен Николов - новият директор на Регионален исторически музей Бургас.