Тонко Фотев завърши дело за клевета с примирие Така делото, което се гледаше в Софийски районен съд бе прекратено.

Велимира Кирилова от Русе оповести по време на пресконференция, че е била сексуално насилвана от почетнния консул на Руската федерация в Бургас Тонко Фотев. Изювлението бе направено през май 2009-та година. Пред медиите тогава тя заяви, че ще подаде жалба срещу Фотев в прокуратурата. Изявленията й накара почетния консул да заведе дело за клевета. Делото приключи с помирение и извинение от страна на Велимира Кирилова.

В изпратеното от адвоката на Велимира Кирилова споразумение пише, че изнесената от Кирилова по време на пресконференцията информация не отговаря на истината. В него тя твърди още, че действията й са били мотивирани от хора, близки до Ивайло Зартов. Велимира Кирилова се поднася своите извинения на Тонко Фотев и изразява дълбоко съжаление за нанесените му морални и психически травми.

"Месеци наред определени хора, водени от свои нечисти интереси, упорито петняха името ми. Авторитетът ми беше прицелна точка на опити за охулване не само в личен план, но и в качеството ми на представител на една от великите световни сили в Бургас", каза Тонко Фотев.