Тв екип показва в 55 фотоси другото лице на Сомалия

Снимките са правени по време на пътуването им в Сомалия през пролетта на миналата година. В продължение на един месец екипът следи отблизо преговорите за освобождаване на българския екипаж на кораба "Маласпина касъл", който беше отвлечен в началото на април 2009 г.

 

"Това е една история на мястото, което сме видели. Един свят много далече от нашия, с различна култура и отношение към живота", разказа операторът Николай Стойков. Той е снимал с фотоапарата в минутите, когато е оставял камерата настрани. В изложбата са включени снимки правени от него и от Елена. Зрителското око обаче трудно може да различи кой кадър на кого е, тъй като снимките разказват една история с начало, но без край.

"Сомалия е различно място. Там нямаш доводи, с които да стигнеш до хората. На другите места, където сме ходили местните имат нужда от журналисти, за да им помогнат. Там гледаха на нас като на ходещи пари, които са единствената им ценостна система", сподели журналистката Елена Йончева. И признава, че е разчитала до известна степен и на усета си, докато са снимали в Сомалия.

Екипът е бил в Босаго, Гарое - старата столица на средната част на Сомалия (условно страната е разделена на три части б.а.) и в Ейл. Хората, които са запечатани от обектива са всякакви - неграмотни, които не позванат часовника, инжинер завършил в България, та до президента. "Те мечтаят да видят Европа, Америка. За тях те са шанс да живеят по-добре", обясни Николай Стойков. Някои от местните, с които екипа се е срещнал знаят, къде е България и свръзват страната ни основно с Христо Стоичков.

В изложбата могат да се видят арестувани в местния затвор, продавачи на кат - трева заместител на наркотика (сдъвквайки листата в уста чрез тях се извлича есктрактът, който влияе сълно възбуждащо. Въздействието на като е като наркотик б.а.), пазари, където се търгува агнешко, козе или камилско месо, беднотия и пустош, и някаква искрица надежда в усмивките на децата.

Изложбата може да бъде видяна до 9-ти юли.