Търсят съвместим донор за Миро от "Мери бойс бенд"

"Сега отново съм в странен момент от живота. Странен, защото отново не зная кога и как ще се измъкнем от капана на левкемията. През цялото време като че ли се концентрирахме предимно върху финансовия проблем и оставяхме настрана въпроса за трансплантацията и начина, по който може да бъде осъществена тя. Шах! Вече минаха две химиотерапии на Миро във Франция, но в костния му мозък все още се откриват ракови клетки – 0,04 % - количество уж нищожно, но непозволяващо да му се извърши толкова чаканата от нас автотрансплантация. Професор Варе се консултира повече от месец със свои колеги – хематолози и предлага да се направи трета химиотерапия с нов медикамент, като последен опит да се нулират лошите клетки", споделя Мария Мутафчиева - съпруга на Миро и вокал на групата "Мери бойс бенд" в отворено писмо, тиражирано в социалната мрежа.

Тя призовава всички, които биха искали да си направят това изследване. "Изследвай се за съвместимост, включи се в Българския регистър на донори на костен мозък и "Националната програма за развитие на трансплантацията в Република България"! Може би точно ти можеш да спасиш Миро или друг човек, който се нуждае от трансплантация и да му дариш шанс да се излекува, и да заживее отново нормален живот!", призовава Мери.

Изследването за съвместимост дарител-пациент се извършва единствено в УМБАЛ "Александровска" с адрес: гр. София, улица "Георги Софийски" 1, в Централната лаборатория по Клинична имунология с телефони за връзка: 02/9230760, 02/9230690 и 02/9230450.

Вземането на кръв за изследване на съвместимост се извършва сутрин, между 8:30 и 10:30 часа. Кръвната група не е от значение. Резултатите излизат до две-три седмици. Изследването е абсолютно безплатно, защото цената му се поема от Регистъра на донори на костен мозък.

Минимални изисквания, за да станеш дарител на костен мозък са:
- възраст над 18 и под 51 години;
- добро здравословно състояние;
- да не си носител на инфекциозни заболявания.

Не е нужно да вършиш нищо насила! Да дариш е много личен избор! Ако имаш каквито и да е въпроси, обади се на телефоните в лабораторията: 02/9230760, 02/9230690 и 02/9230450!