Търсят кой е обрал сина на Пьотр Мамонов

Иван Мамонов е пристигнал на "Летище Бургас" с полет от Москва в 23.30 часа на 20 септември. Пред летището го чакало такси, наето от съпругата му, която вече била отседнала с двете им деца в почивен комплекс "Йо – България", разположен в местността "Кавака" край Обзор. По думите на Мамонов по време на полета е употребил алкохол, точното количество на който не могъл да определи, след което слизайки на аерогарата, е седнал на задната седалка на такси, чието външно описание отговаряло на автомобила, който трябвало да го превози до почивния комплекс. Мамонов заявил, че след излизане от "Летище Бургас" е заспал на задната седалка, като раницата с личния му багаж била до него.

 

Около 01.30 часа след полунощ по подаден сигнал екип на "Спешна помощ" към болница "Света Ана" в Бяла, е открил Иван Мамонов в състояние на безпомощност, на главния път Бургас – Варна, на входа на Обзор в близост до бензиностанцията. Раницата му била до него. По преценка на медиците руския гражданин е откаран във Военна болница – Варна, където е настанен в отделение "Токсикология".

Междувременно таксиметровия автомобил, нает от съпругата на Иван Мамонов все още изчаквал на летището, а в последствие си тръгнал за Обзор. Притеснена от отсъствието на мъжа си, г-жа Мамонова нееднократно търсила информация за него на тел. 112 и в полицията, като на сутринта с такси отишла до аерогарата за да уточни на място случая.

Към 8.00 часа на 21 септември Мамонов се събудил в "Токсикологията" на Варненската военна болница, като самоволно без да информира лекарите, напуснал болничното заведение, взел такси и с него се придвижил до почивен комплекс "Йо – България". Там той установил, че липсва сумата от 270 евро, 700 рубли, лаптоп - на стойност 130 000 рубли, професионален фотоапарат - на стойност около 120 000 рубли, и мобилен телефон, отнети от раницата му, която след събуждането си в болницата открил близо до себе си. При пристигането в почивния комплекс руския гражданин закупил бутилка ракия от 0.700 грама и я изпил, след което легнал да спи в апартамента си. Прибирайки се в комплекса съпругата му го открила, след което настояла да отидат в полицията и да подадат сигнал за извършената кражба.

Докато вървели разговорите с разследващия полицай Иван Мамонов изпаднал в неадекватно състояние, като легнал на пейка пред полицейския участък в Обзор и бил повикан екип на "Бърза Помощ" от Бяла. Руснакът отказал да ползва услугите на медици и след като заявил, че му се спи, се оттеглил заедно със съпругата и двете им деца в апартамента си.

По думите му не се касае за грабеж, а за кражба на вещите, тъй като видими следи от насилие по тялото на Иван Мамонов не са констатирани. Същият не е предоставил медицински документи, а такива са изискани по служебен път от разследващия полицай. Самият Мамонов заявява, че няма никакви наранявания, с изключение на системата, поставена му във Военна болница, която той отказал в присъствието на лекар.

Работата по случая със заявената кражба продължава от служители на Полицейски участък Обзор към Районно управление "Полиция" - Несебър.