Учат хотелиери как да пестят от енергия от използваната енергия. Пилотните проекти се осъществяват в четири европейски дестинации: крайбрежна високо развита дестинация - Палма де Майорка (Испания), градска дестинация - Бон (Германия), селска дестинация с малка гъстота на хотелите - Бургаска област и Странджа и планинска дестинация - Горна Савоя (Франция). Проектът се реализира от Програмата за околна среда на ООН, Световната туристическа организация, Международната хотелска и ресторантьорска асоциация, Агенцията за интелигентна енергия на ЕС, Европейския съвет за възобновяема енергия и Френската агенция за околната среда и управление на енергията. Партньор по проекта е Българската регионална туристическа асоциация. "Целта ни е чрез този проект да помогнем на хотелиерите да намалят разходите си като по този начин ще се оптимизират цените на предлаганите от тях нощувки и услуги. За целта всеки един от поканените ще въведе данните за своите сметки в наръчника и като се изчислят разходите му, ще му се даде съвет как да ги оптимизира", обясни Соня Енилова от БРТА. Всеки един от участниците в проекта ще бъде посетен на място енергиен експерт, който да ги консултира как да прилагат мерките, за да намалят разходите.

 

"Темата за енергийната ефективност е изключително актуална. Важно е да се намали потреблението без да се ограничава светлинния и топлинния комфорт", каза областният управител на Бургас Константин Гребенаров в приветствието си към участниците в срещата.

В нея участват и Елена Рей, и Бригите Щайнберг от Програмата на ООН за околната среда, която е ангажирана с разработването и тестването на електронния инструмент. Съгласно рамковото споразумение, в България трябва да бъдат обучени да използват разработения инструмент 25 хотела и други средства за послон или места за настаняване в Бургаския регион и Странджа. След попълване на данни за използваната енергия, хотелите ще получат кратък доклад за енергийните характеристики на дейността си, както и списък с възможни мерки за ефективно използване на енергията. Те ще бъдат посетени на място за оценка на системите и обсъждане на работен план за въвеждане на предложенията. Обектите ще бъдат консултирани и по отношение на различни технологии и доставчици, както и за действащи програми за насърчаване на ефективното използване на енергията и на възобновяеми източници на енергия. Проектът ще се реализира с любезното съдействие на Бургаската регионална туристическа асоциация и дирекцията на природен парк "Странджа".