Ученичка от Нова Загора спечели конкурса на Chernomorie

Нелеката задача да избере най-добрите есета се падна на поетесата Венда Райкова, колежката й по перо Калина Тельянова и журналистката Десислава Георгиева.Темата на конкурса "Морето! Най-голямото събитие" (Христо Фотев) провокира автори от цялата страна. Сред участниците имаше и трима мъже. "Наградените тази вечер са само жени, защото техните есета се откроиха сред текстовете на авторите-мъже", каза Венда Райкова. И тя потопи гостите на празника в атмосферата на Бургас чрез стихотворението на Христо Фотев дало заглавието на конкурса.

 

Първа развълнувана своята награда получи Милена Милева. Нейното есе взе поощрителната награда. Милена е родена в Бургас, където е прекарала първите 19 години от живота си. След много пътувания и пребивавания в чужбина, сега тя живее в София, където работи като онлайн журналист в електронните издания на "Труд" и "24 часа". Авторката призна, че пише поезия и е изкушена от литературата. Нейният текст бе сред фаворитите на Венда Райкова заради паралелите, които Милена прави в него.

Трета награда бе присъдена на Бетина Пирева ученичка в бургаската гимназия за романски езици "Георги Сава Раковски" паралелка с испанси език. Авторката на есето "Вълната" сподели, че е била провокирана от темата на конкурса, затова е участвала. "Написах текста на един дъх", призна Бетина. Тя получи ваучер - вечеря за двама, осигурена от ресторант "Университета". Представител на заведението връчи лично наградата. Към нея има и бонус - годишна карта с 20% намаление при всяко посещение. Жест направен от собственика на "Университета" Димо Грудев.

Второто място е за есето на Елизабета Овчарова от София. Тя не можа да дойде за награждаването поради лични причини, но получава ваучер за копиране на 100 снимки, осигурена от фото студио "Фокус" в Бургас.

Първата награда - тридневна екскурзия до Истанбул, осигурена от бургаската фирма "Фебтурс" е за Яна Радилова. Победителката е на 18 години от Нова Загора. Това е и първото й идване в Бургас в резултат, на което Яна успя да се загуби по бургаските улици и да пристигне едва на финала на награждаването. "Наистина ли печеля първа награда?", не повярва победителката. "Никога не съм била в Истанбул", призна тя, когато получи ваучера за пътуването от собственичката на "Фебтурс" Златка Илиева. В него са включени две нощувки, две закуски, транспорта, екскурзоводско обслужване и застраховка. Това не е първата награда на Яна Радилова. От друг литературен конкурс тя печели първо място - пътуване до Тунис. Авторката призна, че писането е нейна страст и че е била провокирана от екологичната тема на конкурса, затова се е включила в него.

Наградените есета ще бъдат публикувани в рибриката на сайта ни Постскруптум.