Росен Янакиев, който оценяваше учениците си в състезанието по професии ще ръководи един от отборите в състезанието Ти си ШЕФ-ът тази събота. Снимка Лина Главинова

Росен Янакиев, който оценяваше учениците си в състезанието по професии ще ръководи един от отборите в състезанието Ти си ШЕФ-ът тази събота. Снимка Лина Главинова

Ученици от IX до XII клас на бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" ще приготвят рибни ястия в състезание, което ще бъде журирано от шеф Иван Манчев. Кулинарната надпревара "Ти си ШЕФ-ът"е на 22-ри февруари, събота и ще се проведе в кухните на ресторант "Младост". То е част от Националната кампания "Мисията е възможна" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", свързана с деинституционализацията на грижите за деца в България. В събитието ще участват заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, депутати, кметът на Община Бургас Димитър Николов, заместник-кметът по образование в Община Бургас Йорданка Ананиева.

В кулинарното състезание "Ти си ШЕФ-ът" ще участват пет отбора съставени от ученици от Гимназията по туризъм и деца, които ползват социални услуги в Бургас. Отборите ще бъдат ръководени от петима преподаватели по специалните предмети в училището. 10-те ученици от ТОХ-а, които ще покажат кулинарни умения, се обучават по специалностите - "Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечение", "Кетъринг", "Производство на кулинарни изделия и напитки". Отборите, които ще бъдат съставени от учениците и децата от социалните услуги ще приготвят рибни ястия.

Отборът, ръководен от преподавател Ганка Ангелова ще приготви рибни кюфтенца. Отборът с ръководител учителят Златинка Гочева ще прави рибена чорба. Инж. Илиана Илиева и нейният тим ще правят панирана риба. Отборът на инж. Росен Янакиев ще пълнен шаран, а този на инж. Никола Биволов ще приготви печена риба с гриловани зеленчуци.

Само преди броени дни учениците от гимназията демонстрираха умения в състезанието по професии навръх патронния празник на училището. А най-добрите получиха грамоти. Някои оттях ще се включат в състезанието "Ти си ШЕФ-ът" тази събота.

Децата от социалните услуги, които ще участват в петте отбора в кулинарната надпревара, ще опитат да открият готвача в себе си под ръководството на преподавателите и на учениците. А за да е истинско състезанието, ще има и журиране на финала. Шеф Манчев ще си каже тежката дума и ще определи кой тим се е е справил най-добре.

"Мисията е възможна" е национална кампания на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Тя стартира през месец октомври 2018 година и има за цел да популяризира постигнатото в процеса на деинституционализацията на деца, лишени от родителски грижи и подготовката на местната общественост за последната фаза на процеса. Основната цел на кампанията е всяко дете, лишено от родителска грижа, да расте в семейна или близка до семейната среда и да се реализира успешно в обществото. Идеята на кампанията "Мисията е възможна" е да спомогне за обединяване на всички страни в процеса (институциите, неправителствените организации и обществото) заедно да подкрепят децата в социалните услуги, за да може те да се реализират пълноценно в обществото.