Ученик измами бургазлии с благотворителен концерт

на нови кувьози за нуждите на Неонатологичното отделение на МБАЛ Бургас. Окачваше се на стадион "Лазур" на 27 ноември да дойдат Моранди, Александър Бейс и родни попфолк певци и рапъри. Концертът се състоя, въпреки лошата организация и малкото продадени билети - цената на билет бе 6 лева.

Три дни след концерта обаче Фавиол Дорар Сефери е оставил неплатени сметки и си е изключил мобилния телефон. Тийнейджърът е ученик в английската езикова гимназия "Гео Милев" в Бургас и е известен с амбициите си да прави модни партита. Явно обаче организацията на благотворителен концерт се е оказала голяма хапка за него. Използвайки поводът - събиране на средства за закупуване на кувьози, той е успял да придума бургаски фирми да се включат в начинанието. За извършените от тях услуги обаче Севери не е платил нито лев, след което се е покрил.

"И аз не мога да се свържа с него. Телефонът му е изключен", призна пред Chernomorie-bg Елисавета Алексиева. Ученичката в испанската паралелка на гимназията за романски езици "Георги Сава Раковски" е помагала на Фавиол Севери да организира концерта. "Проведох предварителните разговори със стадион "Лазур" и с хотел "Приморец", където трябваше да спят изпълнителите. Как обаче и при какви условия той е сключвал договорите не знам, защото не съм била там", обясни тя. Момичето не знае колко билета са били продадени и къде са отишли парите, предназначени иначе за благотворителността.

Ръководството на стадион "Лазур" го е предоставило безвъзмездно, за да подкрепи каузата. Четири часа преди началото на концерта обаче там е царял пълен хаос. Изпълнителите не са знаели сценария, сцената не е била вдигната. До последно е бил под въпрос звука и осветлението, разказаха запознати пожелали анонимност.

На поканата на Севери са се отзовали Галена, Вероника, Миша Шамара, Орлин Павлов, Саманта, Ерик, Лейди Би, Иван Притъргов, Андрея, Летисия и още други изпълнители. Те са се съгласили да пеят без пари заради каузата. Едва ли са знаели, че ще бъдат използвани от един тийнейджър.

"Не сме получавали никакви средства. Никой от организаторите не се е свързал с нас, за да каже дали има и каква е събраната сума от този концерт", казаха от МБАЛ Бургас.

Оказва се, че в днешно време е модерно да се криеш зад благотворителността и да лъжеш хора. Фирмите, които са били завлечени с пари със сигурност ще си потърсят правата в съда, защото имат сключени договори с фирмата, представлявана от бащата на Сефери. Но Фавиол Дорар трябва да разбере, че не е това начина да си направиш евтин PR на гърба на страдащи.

Справка в интернет показва, че баща му - Дорар Сефери има интересно минало. Името му е замесено с мащабни кражби на гориво от БДЖ преди няколко години. Чрез фирмата "Фави" ЕТ, която се води на съпругата му - Гергана Чолакова той въртял бизнес с почистване на парови котли и цистерни в района на гарата. Фирмата транспортирала и отпадъчните продукти, които се използват за вторична преработка на мазут. Всъщност, утайките, които тя събирала, се оказали удобно прикритие за източването на газьол и мазут от поделение "Товарни превози" към Български държавни железници. Аферата е разкрита през 2005 година, твърдят колегите от "Фактор". Според тяхно разследване кражбата е разкрита от Транспортна полиция и Агенцията за държавен вътрешно финансов контрол. Тогава ревизорите са доказали липса на 12 автоцистерни с тъмно гориво за близо 300 000 лева.

Очевидно миналото на бащата няма как да не даде отражение и на сина, който явно е научил някои основни постулати в правенето на далавери. Лошото в случая е не само, че са завлечени фирми, но и са измамени онези, които са си купили билети, за да подкрепят благородната уж кауза.

 

Снимка Хайлайф