Извънредната обстановка е удължена до края на ноември. Снимка Архив Черноморие-бг

Извънредната обстановка е удължена до края на ноември. Снимка Архив Черноморие-бг

Правителството удължи извънредната епидемична обстановка в страната с три месеца, засега. Това съобщи след заседание на Министерския съвет служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"Страната навлиза в нова пандемична вълна. Регистрираме ръст на заразените, на хоспитализациите и това налага удължаването", посочи Кацаров. "Считаме че оптималният срок за удължаване е 3 месеца, като вземаме предвид и особената политическа ситуация в момента. Срокът от три месеца се обосновава още с това, че средната продължителност на една пандемична вълна е около два, два месеца и половина. Този период дава необходимата гаранция за сигурност и възможност за прилагане на противоепидемични мерки в страната, както и за осъществяване на граничен контрол", допълни здравният министър.

Страната е в извънредна епидемична обстановка от края на май миналата година, когато изтече извънредното положение, наложено с решение на Народното събрание на 13-ти март 2020 година.

България - една година живот в извънредна ситуация

Пандемията в България - една година по-късно

Миналата година извънредното положение в страната бе заменено с извънредна епидемична обстановка, за да могат мерките, взети за борба с корона вируса да действат. Оттогава извънредната обстановка се удължава периодично.