Yanica

Yanica

Уличен театър на "Бургаски изгреви" в изпълнение на 31 сценични формации.

В конкурсен ден, 24 април, от 11.10 ч., веднага след официалното откриване, първи на сцената на Военен клуб - Бургас ще изгрее формация "Буратино", част от Театралната школа при Младежки център – Хасково. Ръководител и режисьор на групата е Румяна Георгиева, която в миналогодишното издание получи лична награда за ревностен радетел на българската класическа драматургия.
Младите буратиновци ще представят първата театрална постановка, играна в България – класическата комедия на Сава Доброплодни "Михал Мишкоед".
След тях, от 12.30 ч. своето безспорно майсторство ще демонстрира Младежката театрална школа при МКЦ- Бургас с режисьор Румен Велев. Тя е създадена през 2008 г. в Младежки културен център- и вече четири години печели всички възможни отличия от най-престижните международни театрални фестивали.
Тази година Румен Велев е заложил на комедията "Муа у тупан" на Боян Папазов.

От 14.00 ч. на своя сцена ще се изяви "малката" група "Талантино" при Военен клуб – Бургас. Това е най-младата театрална формация в Бургас. В състава влизат деца и младежи от 8 до 18-годишна възраст. Създадена едва през месец октомври 2011 година към Военен клуб – Бургас, тя много бързо набира популярност и някак си естествено се вписва в културния афиш на града.
От 15.30 ч. на сцената ще излезе втората формация на режисьора Румен Велев - клуб "Театър" – Бургас. Това е новосъздадена частна младежка формация занимаваща се любителски с театър, които много бързо извоюва своето място на сценичния небосклон. Малките театрали на Румен Велев ще ни разкажат "Приказка за пътя, който тръгнал да пътува" по Стефан Цанев. Сатиричен разказ за един разбунтувал се на съдбата си селски път, тръгнал да пътува и да разбере накъде върви света.
А в 16.30 ч. "голямата" група "Талантино" при Военен клуб – Бургас на Станимир Карагьозов ще се представи с "Жулиета и Ромео" - най-красивата любовна история..., но не трагедията на великия Шекспир, а придържащ се към сюжета на класическото произведение, но осъвременен, окарикатурен, подлютен и еротично зареден вариант на Румяна Капинчева. 
Една от новостите в тазгодишното издание на „Бургаски изгреви“ е уличния театър, представен от младежки театър "Алтернатива" – Горна Оряховица. Сценичната формация е наследник на богатата традиция от създадения през 1870 година театър. В този си вид тя съществува от 1990 г. Известни са с разнообразните си театрални прийоми - от класическият театър през ултравиолет и театър на сенките, детските спектакли и интермедии, до уличният театър и ходенето с кокили.
На откритата сцена на площад "Тройката" младежкият театър "Алтернатива" ще се представи с "Клоунада". Ще видим клоуни на кокили, в спектакъла ще има много смях, закачки с публиката, ученически буфосинхронади, чрез които младите актьори на Симеон Христов ще ни направят съпричастни на своя шеговит поглед към живота, любовта и приключенията.
Финалният щрих на първия ден на Фестивала в залата на Военния клуб ще постави "Театралното ателие" при БСУ. То е създадено от режисьора Симеон Димитров през 2006 година след оспорвани кастинги на студенти от университета. Три години по-късно неин ръководител става изтъкнатият актьор и режисьор Елевтери Елевтеров.
Бургаските студенти ще представят "Човекоядката" от Иван Радоев. Разказ за живота в един затворен свят, далеч от реалността, където възрастните хора от старчески дом дълго чакат нещо да се случи, и дори фалшивата надежда става светлина в сивото ежедневие…