Bronya

Bronya

Уникална реконструкция на османска броня показват във Варна

 Изложбата е дело на сдружение "Чигот" и е посветена на сблъсъка на полско-унгарският крал Владислав Варненчик и султан Мурад II, състояла се на 10.11.1444 г. край града. 

Освен споменатата броня, дело на бургаския майстор Борис Бедросов, посетителите ще могат да видят и една от единствените две функционални рицарски брони в България от този период, оръжия, предмети от бита и облекла от периода на Второто българско царство. Всички предмети са изработени от сдружение "Чигот" и са плод на дългогодишни проучвания . Те предоставят нов досег до епохата на Средните векове като позволява на зрителя да види как музейните експонати са изглеждали, когато са били изполвани преди 500 години. Вече има и запитвания от други музеи, проявили интерес към уникалната експозиция, а работилницата на варненската група за исторически възстановки работи с пълна пара, за да подготви нови предмети от средните векове. 
Изложбата на "чиготите" ще може да бъде посетена до 10-ти декември. 
Събитието се осъществява с помощта и съдействието на Регионален исторически музей - Варна, община Варна , "Транстриумф Холдинг", ПГ по моден дизайн и текстил.

Днес+