В АГ болницата за пореден път спасиха бременна там е бил отказан прием в други болници, въпреки молбите им, е била преведена в СБАГАЛ – Варна, в неделя сутринта.

Директорът на варненската болница д-р Радослав Минков е информиран за случая в 3 часа през нощта и веднага дава указания да се приеме жената, която е била в изключително тежко състояние с опасност за живота, при положението, в което АГ болница се е оказала в ролята на последна инстация в този случай. 

Диагнозата е тежка преекламса с високо кръвно налягане, на базата на които жената е развила белодробен оток с дихателна и сърдечна недостатъчност. След няколкочасова реанимация и вливането на 1 литър кръвна плазма, операцията е била извършена в ситуация на реална опасност за живота на пациентката в неделя сутринта, като жената е останала на апаратна вентилация до сряда, защото не е можела да диша самостоятелно. Благодарение на помощта не за първи път в такива ситуации на колегите от МБАЛ "Св. Марина" жената е била преведена от оперативната маса на АГ болница в интензивното реанимационно отделение на МБАЛ "Св. Марина". 

Д-р Минков съобщи още, че в такова състояние пациентката е трябвало да бъде приета в многопрофилна болница с добре оборудвана реанимация, където би могло да се окаже адекватната помощ за запазване живота на такава пациентка. Така или иначе лекарският дълг надделява над бюрократичните проблеми и благодарение на перфектната работа на екипа, жената е била спасена. В крайна сметка със съвместните усилия на екипите от АГ болница и МБАЛ "Св. Марина", жената е била спасена. Неотдавна имаше подобен случай с пациентка, преведена от Бургас.

Фрапантното в тази ситуация е, че за огромните грижи, положени в АГ болница, тя няма да получи никакви средства от здравната каса, нито от държавата. Причината е, че жената е лежала в АГ-то само един ден и така направените разходи остават за сметка на лечебното заведение, което постоянно се случва в тази болница, поради естеството на лекуваните пациентки там. Да не забравяме, че в СБАГАЛ – Варна, всеки ден постъпват новородени в тежко състояние от Варна и Североизточна България. Тези недоглеждания в здравната система наистина поставят под въпрос добрата медицинска практика и ресурсите, с която тя може да бъде приложена. Но какво ще стане, ако поради липса на добра колаборация между болниците и ясно регламентирани правила, следващият такъв случай завърши фатално.

 

 

Днес+