В метрото броят на пътниците в час пик сутрин силно е намалял. Снимки Христо Петров

В метрото броят на пътниците в час пик сутрин силно е намалял. Снимки Христо Петров

240 587 в цял свят са се разболели от корона вирус - COVID - 19. Броят им се увеличава всеки ден. Оздравелите вече са 86 688 души. Смъртните случаи са 9 953. От регистрацията на първия случай на корона вирус COVID - 19 в град Ухан, Китай минаха три месеца. Тогава никой не е очаквал, че това ще се превърне в пандемия, която ще обхване целият свят.

От 13-ти март с решение на Народното събрание в България е обявено извънредно положение, което е в сила до 13-ти април. Затворени са университети, училища, детски градини, заведения, кафенета, фитнес зали и други търговски обекти до 29-ти март.

От установяването на първите случаи на корона вирус у нас на 8-ми март - два в Плевен и два в Габрово, броят на заболелите в цялата страна вече е 112.

Репортери на сайт "Черноморие" се свързаха с бургазлии, които живеят в различни европейски страни. Чрез техните разкази и снимки ще дадем възможност на нашите читатели от първа ръка да научават, какво се случва в тези насели места, където живеят, не само бургазлии, но и българи от различни точки на страната.

До преди броени дни правителството на Великобритания буквално нехаеше и не обръщаше внимание на случващото се с разпространението на корона вируса в Европа. Различни лекари лансираха теория, че е най-добре вирусът да бъде оставен да се разпространи сред населението. Чрез заразяване на 70% от жителите в Обединеното кралство ще се изгради имунинет. Това обаче няма да стане без загуби на човешки животи.

Докато животът продължаваше да си върви по старому, хората започнаха да се презапасяват. Първите снимки на изпразнени щандове с дезинфектанти се появиха в социалната мрежа преди повече от 10 дни. От миналата седмица все по-честа ставаше гледката в различни градове на Великобритания на магазини с празни рафтове и липсващи продукти - тоалетна хартия, месо, мляко, консерви.

Празни рафтове вече ни показа чрез снимките си бупгазлийката Наташа Гочева, която живее в Манчестър.

Във Великобритания паника няма, тоалетната хартия - най-търсена

Междувременно броят на заболелите от корона вирус започна да расте. В момента установените случаи са 3 269. Новорегистрираните са 643, смъртните случаи - 144, а оздравелите са 65.

В началото на седмица вече бе взета и първа по-сериозна мярка - възрастните хора над 70 години бяха призовани да си останат у дома. Явно това не беше достатъчно и от днес, 20-ти март, във Великобритания затварят училища и университети.

"Още в понеделник големите търговки вериги като "Сейнсбърис", "Теско" и "Азда" предупредиха хората да не се презапасяват с основи хранителни стоки, защото няма да има нарушение в доставикте на храна, но това не подейства и от днес (от 18-ти март б.р.) "Сейнсбърис" реши да ограничи продажбата на продукти до 3 от един вид", разказа бургазлията Христо Петров, който от 5 години живее и работи в британската столица Лондон.

Веригата "Алди" въведе подбно ограничение от няколко седмици - да се купуват максимум 4 продукта от вид. В същото време кафе-веригата "Прет" няма да предлага места за сядане в магазините си от четвъртък (19-ти март б.р.) с цел да "намали точките на контакт".

"Кината от веригат "Синеуърлд" автоматично канселираха предварителните билети за прожекци и затвориха от 18-ти март, като известиха своите картодържатели с имейл, че следват препоръките на правителството за намаляване не разпростанение на вируса и прекратяват своята дейност за неопределено време", допълни бургазлията.

Много концерти, които трябваше да се състоят през март и април вече се отлагат за след лятото. Фестивалът в Гластънбъри също няма да се състои.

"Националния съюз по образование призовава за затваряне на учлищата за определено време поне в рисковите райони. И това постепенно става факт", допълва Христо Петров.

За да стигне до работното си място, той използва обществен транспорт. Само през тази седмица рязко е намалял броят на пътниците, които използват метро. "Натовареността на градския транспорт се промени драстично и сутрин дори в час-пик има сравнително по-малко хора. Все по често се виждат хора, които пътуват с маски в метрото", допълва бургазлията.

Паника все още няма. На много места хората продължават да се събират по парковете. Рестрикция за затваряне на търговски обекти няма. Някои работодатели са предупредили служителити си да останат у дома и да работят от вкъщи.

Сайт "Черноморие" ще продължи да ви среща с бургазлии и българи, които живеят в Европа и споделят какви мерки се предприемат там в борбата с разпространението на корона вируса.

В Норвегия с извънредно положение, децата учат дистанционно

Социалната изолация и икономическата криза най-силно притесняват испанците

Галерия