В Бургас има само 10 приемни семейства С тази цифра община Бургас е по-назад в сравнение с другите общини в страната. За да се повиши интересът към приемната грижа, общината започва разяснителна кампания. Тя е насочена към семействата, които имат желание да вземат за отглеждане деца.

Желаещите да кандидатстват трябва да имат собствен дом, стая за децата, които ще отглеждат и необходимите битови условия за това. След като попълнят набор от документи в дирекция "Социално подпомагане", те преминават през етап на проучване, оценяване и след това одобрение. За професионални приемни родители могат да кандидатстват безработни. След като бъдат избрани те сключват договор и получават месечно възнаграждение в размер на 32 лева, ако гледат едно дете, 336 лева, ако са взели за отглеждане две деца и 360 лева за три деца. Всяка едно дете, което се отглежда в приемно семейство получава месечна издръжка и детска надбавка в размер на 35 лева. Месечната му издръжка е от 195 лева, ако детето е до 7 години, 127 лева, ако е на възраст от 7 до 14 години и 260 лева, ако е над 14 години до навършване на пълнолетието му. В приемните семейства се настаняват и деца в риск.

Доброволните приемни родители не получават заплащане. Но децата, които те вземат за отглеждане вземат месечна издръжка и детска надбавка.

"Целта на кампанията ни е да насърчим хората, които биха искали да станат приемни родители и имат желание да се грижат за деца без родители", каза зам.-кметът по образование в община Бургас Йорданка Ананиева.

"Може би аз съм една от щастливите приемни майки, защото Мими е много добро дете, много учи и помага у дома. Познаваме се от първи клас, но я взехме у нас, когато беше пети клас. Сега вече е 16-годишна и не минава ден, в който да не ме прегърне преди да отиде на училище", разказа 65-годишната Илияна Димитрова избрала да стане приемна майка и да дарява любов.

Че любовта е най-важната за тези деца го доказва и Пенка Бъчварова, която също е професионална приемна майка. Самата тя има три деца и е работила дълго години в "Дом майка и дете". Това я е насърчило при вземането на решението да отгледа едно дете.