Ще бъдат обезпечени кабинетите на стоматолозите с консумативи, каза кметът Димитър Николов (вдясно). Снимка Община Бургас

Ще бъдат обезпечени кабинетите на стоматолозите с консумативи, каза кметът Димитър Николов (вдясно). Снимка Община Бургас

След сигнал, че масово се затварят зъболекарски кабинети в града, кметът на Бургас Димитър Николов възложи в общинската Стоматология на улица "Александровска" да се подготвят дежурни кабинети. Те ке бъдат оборувани с нужните средства за лична защита. В тях на доброволен принцип 24 часа ще работят дентални специалисти, за да могат бургазлии да продължат да използват тази услуга. За целта са проведени разговори с Български зъболекарски съюз. Това стана ясно след заседание на Общинския кризисен щаб, който бе сформиран на 8-ми март, след като станаха ясни първите четири случая на корона вирус в Габрово и Плевен. От 13-ти март страната е в извънредно положение с решение на Народното събрание.

"Извънредното положение не трябва да създава трудности на хората със стоматологични проблеми", коментира кметът Николов.

До момента има 94 случая на пациенти с установен корона вирус. Първият установен случай за пациент с корона вирус в област Бургас е от Карнобат - жена на 39 години, работила като готвачка в заведениев Банско.

Жената с корона вируса в бургаската болница е стабилна, контактувала е с 26 души

Голям е недостигът на предпазни средства в цялата страна. Проведен е разговор с пет фирми. Доцент Цветан Велинов - декан на бургаския Медицински факултет в университет "Проф. д-р Асен Златаров" и член на Общинския кризисен щаб одобрява произведени от фирмите материали, които да бъдат предоставяни на бургаските граждани. Приоритет в това отношение са УМБАЛ Бургас, Белодробната болница и след това всички останали здравни заведения. Количества от набавените материали Общината предоставя и на Дезинфекционна станция - Бургас, от която могат да бъдат закупени от гражданите без никаква надценка.

В Бургас започват тестове за корона вирус