Ще се тестват и семействата на тези пациенти. Снимката е илюстративна

Ще се тестват и семействата на тези пациенти. Снимката е илюстративна

В Бургас ще бъдат тествани всички жители на общината, които са се лекували в столични болници, както и технте семейства. Това решиха от Общинския кризисен щаб в морския град.

5 пациента на софийска болница, които са били изписани през последните 14 дни и са се завърнали в Бургас, са подадени на Общинския кризисен щаб като контактни със заразени в лечебното заведение.

Общинския кризисен щаб се обръща отново с апел към всички лични лекари, които имат информация за свои пациенти, лекувани в софийски болници с установена вътрешноболнична инфекция, да подават информация за завръщането им в Бургас. По този начин ще могат да се изследват веднага както тези пациенти, така и семействата им.

Само за последния месец 11 са случаите в Бургаско на изписани от столични лечебни заведения пациенти, при които е потвърдена заразата при тях и техни близки.

Днес екипи на РЗИ са им взели проби по домовете за PCR изследване. Прави се и списък на контактните им лица и всички те също ще бъдат изследвани.

6 пациенти са били изписани днес от Инфекциозно отделение на УМБАЛ след като са дали отрицателни проби. 47 са регистрираните случаи в Бургаска област от началото на епидемията. 23 са излекувани, 1 починал.

3281 теста са направени в Бургас за 6 седмици, като болшинството от тях за поръчани и заплатени от Общината.  Изследвани са 1746 лица, като 29 от тях са с положителни проби.

В Бургас ще правят 500 теста по Елайза метод