Решението за този метод на изследване е на Общинския щаб. Снимката е илюстративна

Решението за този метод на изследване е на Общинския щаб. Снимката е илюстративна

В Бургас ще правят срезово проучване по Елайза метода. Това решиха членовете на Общинския щаб в морския град. Поръчани са  500 теста за него. Разходите за тестовете ще бъдат покрити от средствата от дарителската сметка на Община Бургас за борба с корона вируса. Алгоритъмът за изследването, определянето на прицелните групи по пол, възраст, местоживеене и степен на риск, са възложени на доц. Цветан Велинов - член на Щаба и декан на Медицинския факултет на университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас. Тестовете ще достигнат до края на тази седмица.

Днес е извършено пробонабиране на 26  социални работници. Утре предстоят да бъдат изследвани служители на детска млечна кухня, а в четвъртък и петък - извадка от лични лекари.

Елайза е основен имуноензимен метод в клиничната имунология (от английски език ELISA е съкратено от enzyme-linked immunosorbent assay). Принципът на взаимодействие на веществата при извършване на елайза метода е аналогичен с реакцията антиген-антитяло. Този имуноензимен тест позволява лесно визуализиране на резултатите и може да бъде завършен без допълнително използване на радиоактивни материали.

Имуноензимният метод елайза не е много информативен – не показва нито клетъчната локализация, нито молекулната маса на антигена. Но за сметка на това елайза е удобен за рутинни клинични тестове и може да се провежда не само като качествен, а и като количествен метод.

В Бургас ще тестват с PCR пациенти, изписани от столични болници