В Царево ранички за първолаците

Звънът на фанфарите отново беляза началото на новата учебна година в СОУ "Н.Й.Вапцаров" в Царево. В тържествения първи учебен ден ученици, родители и граждани изпълниха двора на училището. Новата учебна година официално бе открита от кмета Петко Арнаудов и директора на училището Ваня Атанасова. Към учениците двамата се обърнаха с пожелания за ползотворна учебна година и успех в усвояването на знанията. В приветствието си кметът отбеляза радостния факт, че тази година първокласниците са повече от миналата и изрази увереността си, че положителната тенденция ще се запази.

 

От общината за пореден път зарадваха първолаците с подаръци – всяко дете получи от кмета ученическа раничка. Днешният ден не бе обикновен за най-малките ученици, които за първи път навлязоха в света на училището. Водени от своите първи учители, развълнувани и нетърпеливи, децата влязоха в класните стаи за първия си урок. Учителите ги посрещнаха по стар български обичай с хляб и сол, а пред входа на училището директорката Ваня Атанасова плисна менче с вода за "Добре дошли!".

За първокласниците тази година се осигурява целодневна организация на учебния процес. За най-малките ученици вече има специално обзаведена стая за занимания по интереси. Малчуганите ще спортуват организирано и заедно ще се подготвят за следващия учебен ден. За желаещите ще има и столово хранене. Държавата тази година отпуска по 427 лева за всеки първокласник, част от които Царевското училище ще използва за поевтиняване на ученическото хранене.

Учениците в Царево посрещнаха първия учебен ден в много добро състояние на материалната база и с висококвалифицирани преподаватели. Централният вход на сградата бе изцяло обновен, довършена бе и училищната ограда. Училището е оборудвано и с нов кабинет по труд и техника. Изцяло обновено е и фоайето на началното училище. Всичко е направено със средствата на делегирания бюджет.