Katedrala

Katedrala

В "Часът на Земята" Варна грее като коледна елха

за малко лампите. Пример трябваше да дадат институциите, които и без това не работят в събота вечер . Оказа се, че и това е твърде много. На много от местата, за които бе съобщено, че ще се включат в инициативата, осветлението така и не бе угасено. Уличните лампи също блестяха с пълна сила почти навсякъде. 

Най-фрапиращо бе на площада на Катедралата. Храмът бе озарен като всеки ден, а на булевардът си светеше дори ефектната улична украса. 
Смехотворно бе положението и в община Варна. Сградата наистина угасна, но колкото да покаже, че на един от горните етажи някой чиновник безотговорно е забравил лампата да свети, когато си е тръгнал от работа.
Окръжният съд си беше на светло, както би трябвало да са и делата, които се гледат в него обикновено. 
Археологическият музей също грееше.
Входът на Областна управа е озарен, както обикновено, а вътре някои от офисите също светят. Сигурно работят, предположиха минувачи. 
По света угаснаха цели градове. Дръпнаха шалтера известни сгради като Айфеловата кула и Лувърът в Париж, Бранденбургската врата в Берлин, кулата в Пиза, Бъкингамският дворец и Биг Бен в Лондон. Съпричастни с инициативата са и Емпайър стейт билдинг и Таймс скуеър в Ню Йорк, централата на ООН, Ниагарският водопад, операта в Сидни.
Започнала през 2007 г. като кампания, приканваща жителите на Сидни да угасят осветлението за един час, "Часът на Земята" се разрасна и стана една от най-сериозните световни инициативи, която обединява хората за реални стъпки срещу промените в климата. Миналата година в инициативата участваха повече от 5200 града от 135 държави и територии и над 1,8 милиарда души по цял свят.

Днес+