В Кошарица с празник на домашната наденица в несебърското село Кошарица. Водещ на кулинарния празник ще бъде обичаният народен певец Денислав Кехайов, който е и ръководител на Несебърската детска школа по изкуства.

 

Кошарица не е избрана случайно за домакин на събитието. Освен че се намира на малък хълм, от който се разкрива живописна гледка към най-слънчевия бряг по българското Черноморие, хората тук са известни като големи ценители на месни специалитети и пазят изконни български рецепти.

Празникът на домашната наденица е поредна крачка на Община Несебър в създаването на кулинарна карта на региона. В условията на изключително предлагане на туристически дестинации и услуги, морската община прибавя колорита на местната кухня към познавателния и културен туризъм в региона, за да се пребори с конкуренцията. В рамките на изминалата 2010 година се проведоха "Празник на хляба" в село Оризаре и "Празник на младото вино" в село Гюльовца. Идеята на тези мероприятия е да бъдат последвани успешни световни модели за правене на туризъм, каквито развиват европейски държави като Италия, Испания, Франция и др. Всеизвестен факт е, че чужденците харесват особено много българската кухня. И това си има своето обяснение – нашата трапеза е отрупана с много зеленчуци, узрели под топли слънчеви лъчи, месни специалитети по стари балкански рецепти и не на последно място конкурентни цени. Кулинарните празници са и интересен и забавен начин, чрез който туристите могат да се докоснат до живота на местните хора и занаятите, които се развиват в региона. Чрез такива събития Община Несебър цели да подпомогне икономиката на съставните й селища. От една страна ще бъдат стимулирани дребните местни производители, а от друга ресторантьорите - те ще имат възможност да се запознаят със стари кулинарни рецепти, които могат да създадат цялостен облик на заведенията им. Община Несебър е готова да помага и с иновативни решения. Според зам.- кмета по култура, образование и международно сътрудничество -  Ели Кирилова, би било интересно да бъде създаден ресторант, спазващ християнските пости.

Идеята на Община Несебър е да постави основите на кулинарния туризъм в региона, а с времето организацията на събитията от кулинарната карта да премине в ръцете на граждански организации. Така постепенно празниците да се превърнат в традиция за местните хора.

След "Празника на домашната наденица" в село Кошарица ще последва и "Празник на самардалата" в Обзор, а специален гост ще бъде известният от телевизионния екран готвач Иван Звездев.