Жечо Станков (вляво), Димитър Петров (вторият отляво надясно) и Драгомир Стефанов (вдясно) са с добри лични преференции в листата на ГЕРБ - СДС. Снимки Архив Черноморие-бг

Жечо Станков (вляво), Димитър Петров (вторият отляво надясно) и Драгомир Стефанов (вдясно) са с добри лични преференции в листата на ГЕРБ - СДС. Снимки Архив Черноморие-бг

В листата на коалиция "ГЕРБ - СДС" във Втори многомандатен избирателен район - Бургас са кандидатите за народни представители с най-много лични преференции, това сочи справка на "Черноморие". Проверихме листите на партиите и коалициите, които са минали 4% бариера и ще имат свои представители в 46-то Народно събрание.

Оказва се, че в листата на "ГЕРБ - СДС" са с най-много лични преференции. За водача на листата Любен Дилов - син преференциален вот са дали 3389 избиратели. Вторият в листата Жечо Станков е подкрепен преференциално с 3656 гласа. Петият в листата - областният лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев е също с висок брой преференции - 2296. Сред кандидатите, които са получили добри преференции са - Галя Желязкова, поставена под №4 - 907, Димитър Петров, поставен под №7 - 728 и Драгомир Стефанов - поставен под №8 - 641 гласа.

В листата на партия "Има такъв народ" само водачът Ивайло Вълчев е получил отчетливо висок брой проференциални гласове - 6891 гласа. Добър личен резултат е направил и вторият в листата - Димитър Гърдев с 889 гласа.

Добро е представянето само на първите трима в листата на коалиция "Демократична България - Обединение". Вторият в листата Димитър Найденов има най-добър личен резултат - 2 510 преференции. За водача Ивайло Мирчев преференциално са дали глас 1571, а третата в листата - Даниела Божинова е подкрепена със 742 гласа.

Справката в протоколите на Районната избирателна комисия Бургас показва, че добре се е работило за преференциални вот в коалиция "БСП за България", въпреки че там няма кандидат взел над 2 000 гласа. Водачът на листата Петър Кънев е с 908 преференции. Втората в листата - Юлия Йоргова е с 641 гласа и за втори път ще бъде изместена от Тодор Байчев, който получава 1716 гласа. Това прав 8,99% от гласовете дадени за коалицията и му дава възможност от трето да мине на второ място. С добър личен резултат е и Николай Тишев - 1250 гласа, което прави 6,55%. Те обаче не му стигат да пренареди листата и да отиде от 9 на по-предна позиция. Четвъртата Андреана Премянова – Янкова е получила 675 гласа, петият - Йордан Петков – 974 гласа. С добре представяне е и последният в листата Йордан Георгиев – с 473 преференции.

В листата на коалиция "Изправи се! Мутри вън!" най-добре са се представили първият и последният. Водачът Живко Табаков е получил 1 453 преференции, а поставеният под №28 Георги Манолов – 790 гласа.

Кой спечели и кой загуби от изборите в Бургас?