Опашките за безплатна храна вече са много по-малки, отколкото бяха в началото на пандемията. Снимки Стела Уолсън

Опашките за безплатна храна вече са много по-малки, отколкото бяха в началото на пандемията. Снимки Стела Уолсън

Над 33 милиона души в цял свят са заразените с коронавирус в световен мащаб. Над 24 милиона души са оздравели, а близо милион са загубили битката с болестта. САЩ продължава да е на челно място по заразени. Самият президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания също дадоха положителни тестове за COVID-19. Над 7,9 млн са заразените зад окена, а смъртните случаи са над 200 хиляди. Най-засегнати са щатите - Калифорния, Тексас и Флорида. В Масачузетс случаите са малко над 134 хиляди и продължават да се увеличават.

Според бургазлийката Стела Уосън, която от години живее в САЩ, губернаторите са сбъркали, че рано са махнали карантината. "Някои щати, които бяха под карантина и овладяха донякъде положението, отвориха икономиката си твърде рано и после видяка рязък скок в случаите на заболели от коронавирус. Нямаше добри насоки и препоръки от президента. Той остави всеки губернатор сам да си решава и да се оправя, а когато нещата не вървят добре, ги обвинява, че те са виновни", обясни тя.

Вече 30 седмици репортерите на "Черноморие" ви информират как останалия свят се бори с епидемията от коронавирус  чрез разказите на бургазлии, които живеят на различни места по света.

Животът в Бостън, но и в други населени места зависи от това дали хората са успели да запазят работата си и да я упражняват онлайн. По-бедните квартали са пострадали най-много, защото там основно хората работят в ресторанти, хотели, строежи, и други обслужващи индустрии. В града, в който Стела живее - Челси, сякаш ситуацията започва да се нормализира. Дългите няколко километра опашки за безплатна храна, вече са по-къси. Много от жителите на градчето, което е предградие на Бостън, са се върнали на работа.

"Нашият губернатор се справи чудесно с положението. Той бързо затвори всичко в началото и после не побърза да го отвори. Баровете и клубовете никога не бяха отворени, а в други щати именно те бяха най-голям развъдник на вируса. Училищата тази есен са основно с дистанционно обучение, както и държавните университи. Частните имат повече свобода, но и те предлагат много малък брой хибридни класове. Освен това губернатора подписа закон, който не позволява на хазяите да изгонят наемателите, поради неплащане на наема. Същото важи и за компаниите за електричество и природен газ - те няма да спират тока, ако не си платиш сметките", разказа бургазлийката.

Вече има и повече пунктове за раздаване на безплатна храна. "Докато се разхождахме с детето, видяхме едно място, от където ни дадоха огромна кутия с храна. Вътре имаше много плодове и зеленчуци. Дават и готова готвена храна за децата от училищата. В доста от училищата раздават и закуски - мляко, мъфини, плод, зърнени закуски, кисело мляко и др. Дават пакети с ориз, боб, овесени ядки за закуска, цяло пиле, риба, яйца, мляко и т.н. в допълнение и свежи плодове и зеленчуци. Дори на едно място дават и памперси. Успяваме да носим храна и на съседката под нас, която е възрастна и не излиза много", допълни Стела.

На много места в Челси, се предлагат безплатни тестове за COVID-19. Има и закон за задължителни противогрипни ваксини за децата, за да се върнат те в училище, макар и дистанционно. Много от родителите обаче протестират, защото са против. Те изтъкват, че ваксините имат живак и е ненужно да се поставя на децата ваксина при ефективност между 50 и 60%.

Носенето на маски е задължително в затворени пространства, магазини и други бизнеси. В ресторантите маските могат да се свалят само, когато си на масата. Както на много места, и в Бостън цените на наемите на жилища падат. Градът е университетски център, а като ги няма студентите, няма кой да наеме апартаментите и собствениците им се принуждават да свалят цените.

Според Стела, вина за сегашната ситуация има президента Доналд Тръмп. Той и администрацията дълго време не носеха предпазни маски и дълго време не подкрепяха несенето на такива. "Събираха големи тълпи от привърженици в затворени пространства и не изискваха маски или пък спазване на социална дистанция. Тръмп отхвърляше научни факти и сам предлагаше как да се третира вируса. Сред гениалните му идеи бяха да се вкара ултравиолетова светлина в тялото, да се инжектират дезинфектанти, или да се пие някакво лекартво за малария, което предизвика няколко смъртни случая сред привържениците му. Тотална липса на уважение към науката и липса на организирано управление, за да овладее държавата пандемията", обясни още бургазлийката.

Галерия