В МБАЛ-Бургас сменят стави на пациенти от страната

"Ендо" означава "вътрешен", т.е. ендопротезата е изкуствена част, която замества увреден и неспособен да изпълнява нормалната си функция орган или част на тялото.

 

"От отделението по ортопедия в Бургас вече са изписани близо 30 възстановени пациенти, на които са имплантирани тазобедрени или колянни стави, а за операция се записват хора от цялата страна", каза изпълнителният директор на бургаската болница доц. д-р Стефан Станчев. Ендопротезирането се извършва под негово ръководство, и е въведено в болницата откакто той пое директорския пост. Опита си в Бургас той пренесе от Университетската болница в Стара Загора, където ръководи клиниката по ортопедия и травматология.

"Беше срамота в бургаската болница, която обслужва три области – Бургас, Ямбол и Сливен, да няма подобна дейност", споделят ортопедите д-р Иван Зайков и д-р Лъчезар Томов, които извършват ендопротезирането. Досега за изкуствени стави бургазлии пътуваха до Стара Загора, Плевен, София. Сега си остават в Бургас – още повече, че лечението е поето от здравната каса, която заплаща болничния престой, операцията и част от протезата.

Полковник от София наскоро дошъл до Бургас специално за изкуствена става на коляното, което го наболявало от години и било почти обездвижено. Друг полковник, но от запаса – Тодор Пачков (69 г.) от Айтос, пък е безкрайно благодарен, че е бил опериран именно тук.

"Може да звучи страшно, но е факт – износените или травмирани стави обездвижват пациента и го обричат или на лежане доживот, или на престой в инвалидна количка. Освен мъка за човека, чиято активна дейност спира и той става зависим от близките си, това е мъка и за близките, принудени да бъдат ежечасно на разположение на болния си близък", обясняват д-р Зайков и д-р Томов.

Най-чест "повод" за тазобедрено ендопротезиране са напредналите стадии на дегенеративно заболяване на тазобедрената става или т.нар. коксартроза. Това заболяване се среща най-често при възрастни хора, при хора страдали като деца от вродено изкълчване на тазобедрените стави, хора с вродена "недоразвитост" (дисплазия) на тазобедрената става, при претърпяни в миналото травми на тазобедрената става и при някои други заболявания.