По-отдалечените части от центъра на Мюнхен са спокойни, докато по парковете все още кипи живот. Снимка Пламена Гайдич

По-отдалечените части от центъра на Мюнхен са спокойни, докато по парковете все още кипи живот. Снимка Пламена Гайдич

Рязко нараства броят на заболелите от корона вирус в Германия. Броят на регистрираните случаи към 19-ти март е 15 439, новите случаи са 119, смъртните случаи са 44, а оздравелите са 115. Така Германия се нарежда на трето място в Европа по брой пациенти с корона вирус. В Мюнхен - столица на провинция Бавария само за четвъртък броят им бе 167. Въпреки това паника сред населението няма.

Репортери на сайт "Черноморие" се свързаха с бургазлии, които живеят в различни европейски страни. Чрез техните разкази и снимки ще дадем възможност на нашите читатели от първа ръка да научават, какво се случва в тези насели места, където живеят, не само бургазлии, но и българи от различни точки на страната.

"Мерките, които се взимат за ограничаване на пандемията са по-леки от тези в България. Тук все още са разрешени разходките, времето беше хубаво досега и има много хора по улиците. Повечето ресторанти затвориха, макар че имат право да работят до 15.00 часа", разказа бургазлийката Пламена Гайдич. Тя е завършила висшето си образование в Мюнхен и повече от 10 години живее в столицата на Бавария.

От днес на обяд мерките бяха затегнати и въведени по-сериозни ограничения по отношение на излизането навън без основателна причина.

Училищата, кината и театрите са са затворени. "Правилото за отстояние на 1.5 метра един от друг важи и тук", обясни Пламена. Подобно на България и в Мюнхен младежите не се притесняват от заразата. "И днес (вчера б.а.) парковете бяха пълни с групи тийнейджъри, които пиеха бира. Трябва според мен е редно някой, на когото вярват и на когото симпатизират трябва да излезе и да каже колко е сериозно всичко, за да не събират на групи", допълни тя.

И в Мюнхен, както и в България медиите са увеличи емисиите и преките си включвания, за да подават актуална информация по отношение на промяната в ситуацията във връзка с нарастващия брой на болните от корона вирус. Новини по телевизиите се излъчват през 30 минути. Въпреки това Пламена мисли, че мерките които се вземат у нас срещу разпространението на COVID - 19 са по-добри от тези в Германия. "Възможно е още утре да засилят контрола, но засега полицията само следи дали заведенията работят и след 15.00 часа и все още нарушители, ако има такива не се глобяват", уточнява бургазлийката.

Призивът, който канцлерът на Федерална Република Германия Ангела Меркел отправи към нацията за солидарност постепенно започва да се възприема и хората започват да си помагат. "Има много млади, които помагат на възрастните си съседи. Купуват им хранителни продукти, за да не излизат от домовете си", споделя Пламена. Въпреки че Бавария се смята за икономическия двигател на Германия, много бизнеси са изправени пред предизвикателството дали ще продължат да съществуват, след като епидемията бъде овладяна. "Държавата ще поема 60% от заплатите на служителите. Това обаче не е достатъчно за фирмите и те се принуждават да освобождават хора. От 5 до 30 000 евро пък е държавната помощ за фирмите, от които те могат да се възползват, за да не фалират", уточнява Пламена.

Във Великобритания затварят училища от днес, отменят концерти

В Норвегия с извънредно положение, децата учат дистанционно

Социалната изолация и икономическата криза най-силно притесняват испанците