В НАП Бургас чакат 5 000 декларации до 31 март , които дължат данък, така и за тези, които не са извършвали дейност, напомнят от ТД на НАП - Бургас. Ако фирма не е извършвала дейност през 2010 г. трябва да се попълни отделен формуляр – образец 1010 а. В него фирмите декларират, че за предишната година не са имали дейност и не са отчели приходи или разходи съгласно счетоводното законодателство. Към тази декларация не се прилага годишен отчет за дейността. Декларациите се подават в салоните за обслужване на териториалната дирекция на НАП – в Бургас, Ямбол и Сливен, по пощата с обратна разписка или по интернет.

Към 24-и март в НАП – Бургас са подадени 14 048 годишни декларации по ЗКПО, 6061 от тях са изпратени чрез интернет. От приходното ведомство в областния център коментираха, че отчитат значителен ръст на електронната комуникация с бизнеса. В сравнение с подадените за същия период на миналата година декларации по ЗКПО чрез интернет, сега те са с 50 на сто повече. В оставащите до 31-и март работни дни от НАП-Бургас очакват още над 5 000 декларации по ЗКПО.

31 март 2011 г. е и крайният срок, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път ползват  1 % отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък, но не повече от 1000 лева.

Изискването за подаване на годишна декларация по ЗКПО за дейност през 2009 година не са спазили повече от 4 000 фирми от региона. Сред тях има и такива, които ще бъдат санкционирани с двоен размер на глобата, тъй като не са подали декларация за своята дейност и през 2008 година.

Минималната глоба за неподадена декларация по ЗКПО е 500 лева за юридическо лице и 200 лева за управителя на фирмата, напомнят от НАП-Бургас.