В Несебър разиграват учение за действие при земетресение

 

В учението взе участие и спасителен катер "Спасител 2" на изпълнителна агенция "Морска администрация" - Бургас. Учебният сценарий включваше елементи много близки до реалната ситуация при евентуално възникване на земетресение. Според идеята на учението засегнати са сгради на територията на Несебър. Основен момент в него бе обявяване на решението на кмета на община Несебър - Николай Димитров, за провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи, с което се разпределиха зоните на разрушения на участъци за работа на екипите от всички участващи структури.

Сред акцентите в демонстрацията бе гасене на пожар, възникнал в следствие на земетресението в котелното отделение на СОУ "Любен Каравелов". В двора на училището мигновено пристигнаха сили и средства на пожарната служба, "Гражданска защита" и на Бърза помощ, които започнаха спасителна акция. Спасителите демонстрираха и евакуация на хора от високите етажи с автовишка и по алпийски способ. Да проследи как се развиват практическите действия на учението, в двора на училището бе и кметът на града Николай Димитров. Заедно с представители на  Общинският щаб за координация на спасителните и неотложните аварийно-възстановителни работи и  съставните части на Единната спасителна система градоначалникът наблюдаваше как протичат спасителните дейности.

Минути по-късно се проведе и учебно морско спасяване на обърнат плавателен съд с трима рибари в района на Несебърския залив. Мероприятието привлече вниманието на много граждани и деца на Несебър, които наблюдаваха с любопитство професионалистите, демонстриращи умения и бързина при изпълянване на тренировъчната спасителна акция.