В Несебър с критерии за търговия и реклама

Регламентирането ще се реализира чрез Плана за управление и опазване на старинен Несебър, който се изготвя съвместно с Министерството на културата и община Несебър, и тогава ще бъдат ясни критериите за търговия и реклама. Кметът подчерта още, че общият интерес – опазването на стария Несебър, трябва да стои над личните интереси и трябва всеки да даде своя принос за главната цел. Общинска администрация полага усилия за опазването и развитие на паметниците на културата и още един пример за това е църквата "Свети Йоан Кръстител", чийто проект за реставрация  бе представен днес.

 

Председателят на БНК на ИКОМОС доц. Стефан Белишки запозна всички заинтересовани с някои любопитни подробности, като сред основните моменти бе анализират на мястото на църквата в контекста на архитектурната среда в Стария Несебър. „При изготвяне на проекта бе отчетена и уникалността на храма "Св. Йоан Кръстител". Той е един от шедьоврите на средновековната църковна архитектура, и е  единствен, сред останалите църкви в Несебър, илюстриращ прехода от скъсената базилика към кръстокуполната църква.  Освен всичко друго храмът е особено красив и изящен с простотата на своята конструкция.”, подчерта експертът.

Авторите на проекта предлагат да се създаде и да се разработи един културен, "Духовен път", който да включва "Св. Йоан Кръстител" и останалите средновековни църкви. Всъщност голямата идея на общината е свързана именно с развитието на този маршрут и неговото популяризиране сред посетителите на Несебър. Другите идеи, които също предстоят да бъдат реализирани - реставрация на двете църкви "Св. Архангел Михаил и Гаврил" и "Св. Параскева", за която общината има проект, и  реставрация на средновековния комплекс "Св. Йоан Алитургетос", за която предстои да се изготви проект, са чудесна предпоставка за реализиране на този "Духовен път".

В проекта за реставрация на "Св. Йоан Кръстител" е обърнато внимание на характера на околната прилежаща среда към църквата. Доц. Белишки обясни, че се получава -образно казано, ядро, в което се намират средновековна църква от X век ("Св. Йоан Кръстител"), църква от началото на XVII век ("Св. Спас"), които много добре се съчетават с ранновизантиски терми, а между тях има една възрожденска структура. Предложена бе организарция на прилежащата на църквата "Св. Йоан Кръстител" среда с цел осмисляне на пространството във връзка с културните ценности в рамките на  системата "Духовен път" в Стария Несебър.

Сред проблемите, които трябва да бъдат разрешени обаче, за да се открие красотата на църквата-шедьовър, са неподходящите реклами, застрояването, нерегламентираната търговия, които нарушават визията на църквата и нейното осмисляне в контекста на средновековните храмове. В проекта са проучени, анализирани и дефинирани разрушителните процеси по сградата, направен е анализ на конструкцията и конструктивните проблеми. Идеята е първо да се извърши укрепване на храма, а на втория етап ще се види кои от стенописите могат да бъдат спасени.

Сред акцентите в реставрацията на църквата са: възстановяване на автентичния коничен покрив над купола, почистване на оригиналните ниши по барабана, поставяне на дограма от патинирана стомана, подмяна на покривното покритие с едноолучни керемиди върху хидроизолационен слой, нова метална врата, решетка от патинирана стомана.  По отношение на стенописите в проекта се предлага отстраняване на външните фактори, застрашаващи стенописите, проучване, укрепване, интегриране на разрушенията и отстраняване на замърсяването на всички локализирани фрагменти от стенописите, проучване на възможните хипотези за оригинално изписване на църквата. Има идеи в самата църква да се извършват прожекции върху специални подвижни рулонни екрани, а акустиката би позволила да се организират камерни изпълнения, концерти, рецитали  и т.н.

След като бъде реставривана в църквата ще бъде извършена инагурация (повторно освещаване), сподели кметът Николай Димитров, така както бе направено и с храма "Св. Стефан" през 2009 година. Надеждите на общинското ръководство са, че след реставрацията си "Св. Йоан Кръстител" ще стане отново културно средище, привличащо както местните хора, така и многобройните туристи на града.

Освен това през есента община Несебър ще представи пълен комплект от документи пред МРРБ за кандидатстване по ОП "Регионално развитие" – Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции" за финансиране на проекта за реконструкция и реставрация на "Св. Йоан Кръстител".