В Поморие ще харчат бюджет от 20 млн. лева Планираните разходи са 795 503 лева по-малко. Въпреки че държавната субсидия ще бъде с 10% по-малко спрямо миналата година, бюджетът е максимално балансиран.

 

Съветниците приеха отчета на кмета Петър Златанов за общинския дълг през 2009 и програмата за управление на общинска собственост за 2010 с всички 20 гласа "за", но спънаха отчета за бюджет 2009, защото инж. Златанов е трябвало да пита съветниците преди да прехвърля средства от перо в перо. Градоначалникът изложи своите аргументи, като подробно обясни, че подобно прехвърляне е законно и парите са използвани за заплати на учители и за извънредни разходи по опесъчаване и поддръжка на пътната и улична мрежа в критичните зимни месеци.

В хода на обсъждането стана ясно, че районното управление в Поморие има нужда от нова телефонна централа, а Комисията по законност настоява общината да започне действия за събиране на несъбраните досега средства. И двете предложения бяха приети с готовност, както и  предложението за финансиране със 70 000 лв. на общинската болница. Допълнителни средства ще бъдат отпуснати и за спортните клубове, както и за материално стимулиране на дружествата за хора в неравностойно положение.  На дневен ред беше изведен и проблемът на важната туристическа и културна зона в общината село Козичено с водоснабдяването през летните месеци, но от общинската админстрация изненадаха част от присъстващите с новината, че по този проблем вече се работи и са проведени множество срещи с ВиК.

За проблемите в инфраструктурата на новите поморийски квартали кметът на Поморие уточни, че за него всички блокове са от еднакво значение, но в част от периферията на кварталите не е разумно изграждане на нови тротоари и алеи, докато не бъдат реализирани бъдещите строежи по обособените ПУП-ове в района.