В училищните столове кафе без кофеин и плодове в общината Йорданка Ананиева инспектираха три учебни заведения в града. Те бяха избрани на произволен принцип - две средни и едно основно училище в централна градска част и в комплекс "Изгрев".

 

Първо бе проверен стола на СОУ "Иван Вазов", който е наскоро ремонтиран и от тази година отдаден под наем. "Янко Мермеклиев" ЕТ го е взел за срок от 5 години. Помещението е комбинирано и работи като стол и бюфет. Всеки ден тук се хранят 25 деца от началните класове. Бройката се подава от учителите и се знае предварително. Храната се приготвя на място и е съобразена с нормативната уредба. Цената на един обяд е 2.90 лева. В него е включена супа, основно ястие и десерт. Днес по обяд малчуганите получиха като първо боб, второто ястие бе кюфте и кебапче със салата и десерт. За десерт се сервира основно плод.

Проверяващите не откриха нередности или храни, които не трябва да присъстват в бюфета като чипс, снакс, оцветени сокчета и други. На стилажите бяха изложени солети, солени бисквити, в хладилната витрина - плодови млека, айрян, студен чай, натурален сок. Цената на опакованите храни не е много по-скъпа от тези, които се продават по павилионите извън училището. Пакетче солети струва 30 стотинки, "Бейк ролс" е 80 стотинки, половин литър студен чай се предлага за 1.30 лева, половин литър минерална вода за 50 стотинки. По-големите, които не се хранят на стола могат да си вземат парче пица - 1.20 лева, хот дог - 1.30 лева, баничка със сирене, със сирене и спанак - 1.00 лева, баничка с кашкавал и шунка - 1.10, принцеси - 1.90 лева и други.

Храна не се продава на външни лица. В стола и бюфета могат да се хранят само ученици и учители. Кафе машината, която е монтирана не е достъпна за подрастващите. Според изискванията, ако до нея стигат лесно деца, тя трябва да е заредена с безкофеиново кафе.

Наемателят на стола плаща месечен наем от 241 лева. С договора от 5 години той се надява да си върне вложените средства за ремонта на помещението. "Ние продаваме храна съобразена с изискванията. Всичко се приготвя на място и има нужните документи за това. А на броени метри извън училището се продават в павилионите какво ли не. Това е нелоялна конкуренция", смята управителят на фирмата наемател Георги Мермеклиев.

"За съжаление тези павилиони, които са в непосредствена близост до учебните заведения работят по Закона за храните, а той няма нищо общо с Наредба №37, която касае здравословното хранене в училище. Но и от родителите зависи да научат децата си как правилно да се хранят", коментира д-р Полина Желева от РИОКОЗ. Екипът инспектира и столовете на ОУ "Братя Миладинови" и СОУ "Добри Чинтулов".

В ОУ "Братя Миладинови" се хранят значително по-голям брой деца. Купонът за обяд струва 3 лева. За седмица децата плащат по 14 лева. Днес в менюто имаше скумрия на скара с варени картофи и лютеница, а за десерт - кремче.

"Харесва ми храната. Аз сама пожелах да се храня на стола и моите родители се съгласиха", разказа третокласничката Нели Жекова. Съученичката й Симона Иванова се храни на стола от 3 години. "Доволна съм от това, което дават. Храната е разнообразна. Количеството е достатъчно. И моите родители са доволни, че идват тук да се храня, защото аз съм притенциозна и понякога не ям всичко. Но в стола изяждам всичко", почти като възрастна обяснява Симона.

На десет метра от ОУ "Братя Миладинови" обаче има павилион, където се продават забранените в Наредба № 37 храни. И пред него се вие опашка от деца, които предпочитат некачествената храна пред това, което могат да си купят в стола. Често пъти децата посегнали към снакса и пръчиците идват тук с родителите, които явно нямат нищо против те да ядат не дотам качествена храна.