IMG_6802

IMG_6802

Вандали изпочупиха еко пътека

В желанието си да развие района около Атанасовско езеро и да го превърне в предпочитано за спорт, забавления и наблюдения място, Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) успя да ангажира различни институции и партньори и да привлече много доброволци, които с малко средства, но с много ентусиазъм да изградят Пътеката на саблеклюна.IMG_6699

За съжаление обаче въпреки, че осигурихме свещеник за освещаването й, Пътеката не може да се отърве от злонамерени посетители, които вместо да се наслаждават на природата в рамките на града, предпочитат да чупят и да рушат. 

След приятната и много вдъхновяваща акция "Лагуна клийн джамбуре", в която повече от 20 доброволци на възраст от 5 до 69 години дадоха своя труд и отделиха от времето си, за да я подготвят за новия посетителски сезон, денят завърши с чупенето на една от табелите по Пътеката на саблеклюна буквално пред очите на еколозите. "Tрима добре облечени младежи хвърляха камъни по най-симпатичната табела за семейството на саблеклюна Атанас и напуснаха района след остра забележка от представител на БФБ. Най-вероятно точно това ги е провокирало да се върнат още на следващия ден и да изпочупят повече от 30 информационни носителя, а едната дървена табела бе буквално изтръгната, заедно с бетона от земята. Беше покъртително, заедно с 5 годишни деца, които бяха на посещение на езерото да открием разрушената инфраструктура", споделя Диана Павлова.

Кой ще плати за вандализма и докога някой друг трябва да плаща за безобразията на невъзпитани хора, които изпитват наслада от рушене, чупене и унищожаване?! Какво превръща едни млади и добре изглеждащи хора във вандали? Как и кога развихме тази невероятна обществена търпимост към вандалските прояви и към агресията в различните й форми? Вандализмът е един от основните признаци за моралния упадък в едно общество.

"Ежедневно ставаме свидетели на различни недопустими прояви, но от страх или безразличие предпочитаме да си мълчим и да не взимаме отношение, а така се превръщаме в съучастници. След нашите сигнали полицаите от Пето РПУ включиха района в редовните си обходи и се надяваме тези прояви да секнат. Групи с деца и ученици, които посещават Пътеката идват в този сезон почти всеки ден, но какво ще им покажем и на какво ще ги научим, ако всичко това продължи и не успеем да го възстановим?!", пита се Радостина Ценова от БФБ.

Еколозите призовават гражданите да бъдат активни, да не остават безучастни, когато видят вандалски прояви и да сигнализират на 112, защото от активната обществена позиция зависи съществуването ни в един по-добър свят.