Варненци масово се изследват за хепатит До момента в двата кабинета са се изследвали близо 1700 души, от които 1 087 във Варна и 600 – в София. Засега е планирано двата Кабинета за анонимно и безплатно изследване за хепатит В и С да продължат работата си до края на годината.

 


Резултатите от изследванията сочат по-висок процент на разпространение на хепатит В във Варна (2.67%, спрямо 2.17% за София) и по-висок процент заразени с хепатит С в София – 2.67%, спрямо 2.58% във Варна.

Всички граждани с положителен резултат на скрининговия тест за хепатит В или С бяха подложени на допълнителни изследвания (ELISA), преди поставяне на диагнозата. Едва трима от всички изследвани в двата града са дали фалшиво положителен резултат, опроверган от ELISA. Всички с потвърден резултат за хепатит В или С биват насочвани към по-задълбочени изследвания и назначаване на лечение.

Националната кампания за анонимно и безплатно изследване за хепатит В и С стартира в средата на месец октомври и ще продължи до края на годината. Нейната цел е да се популяризира ранната диагностика на заболяването хепатит В и С и да даде възможност на максимално много хора да се изследват по удобен и достъпен за тях начин за носителство на вирусите на хепатит В и С.

За целите на кампанията бяха изградени два Кабинета за анонимно и безплатно изследване за хепатит В и С в градовете София и Варна. Кабинетите ще продължат да работят всеки делничен ден до края на годината. Можете да ги откриете на адрес:

Гр. София, ул. "Захарий Круша" №2, Лаборатория "Санте"; 
Работно време: всеки делничен ден от 8:00 до 18:00 ч.
Гр. Варна, бул. "Съборни" №24, ет.3, (бившата Стоматология), Лаборатория "Статус";
Работно време: Всеки делничен ден от 8:00 до 17:00 часа

 

 

Днес+