Варненци от "Св. Никола" протестират заради близък строеж , че новата сграда "никне" направо под прозорците им и напълно прегражда достъпа на линейки или противопожарни коли до района. 

За поредна неделя, хората се събират, за да изразят недоволството си, след като замразеният за няколко години строеж, тръгва отново. Протестиращите издигнаха плакати с надписи: "Г-н Йорданов, децата от "Бриз" имат нужда от нормален живот", "Г-н кмете, къде е обещаната площадка?", "Колко квадратни метра струва здравето на децата ни", "Искаме разследване на високо ниво за главен арх. Койчев". 

Градоначалникът Кирил Йорданов днес е бил поканен на митинга, но той изпратил свои представители - главния архитект Петър Йорданов, шефа на отдел "Строителен контрол" Красен Якимов, както и главният архитект на "Приморски" Валентин Койчев. 

Не е нормално да има такава кооперация, но тя е напълно законна, обяснили пред протестиращите представителите на общината. 

Ако бъде допуснато завършването на строежа и трите блока в съседство ще бъдат като зазидани. Нашите деца са лишени от слънце, пишат протестиращите в писмо до кмета Кирил Йорданов. Те настояват още градоначалникът да спази обещанието си за изграждане на детска площадка. По време на предходните избори, той ритнал оградата на стоежа и обещал, че теренът ще се отчужди и ще се изгради детски кът, припомнят хората от района. В своя защита, те изтъкват още че местността е свлачищна и още един строеж може да задълбочи проблема. Никой не мисли, какво би станало, ако има земетресение, тревожат се хората. 

Недоволните от "Свети Никола" са внесли жалби до всички възможни инстанции, но без резултат. Те са сезирали за градежа и омбудсмана на Република България, но отговор и от там все още няма. 

Строителната сага започнала преди около шест години. През ноември 2006 година, районният архитект Койчев дал строително разрешение за новия блок, въпреки, че година по-рано било заведено дело, с което се обжалва застроителният план. 

По данни на протестиращите, районният архитект не се съобразява и с решение от 2004 година на РЕСУТ, да не се дава подборен устройствен план за имота, където е въпросния строеж, поради постъпили основателни жалби. По данни на хората, строежът е започнал и без дадена строителна линия. Вследствие на първите протести, дошла заповед от кмета за спиране на строежа, което успокоило страстите. 

През 2009 година обаче делото е прекратено, което реално дава "зелена светлина" на строителството. Хората в района подозират, че това станало под натиск от страна на небезвестната съдийка Анелия Цветкова, тъй като нейният приближен - Георги Стефанов е адвокат на ответната страна. 

Цели две години, обектът стоял на изкоп, необезопесен и неукрепен, което предизвиква разместване на пластове и образуване на пукнатини, доста опасни за съседните терени и блокове. Първоначално сградата била предвидена за 3 етажа. От работниците обаче хората научили, че нещата са изменени и постройката ще е 7-етажна. Това дори не отговаряло на разрешеното сега строителство в района.

Хората посочват, че нарушенията са очевидни: не са спазени дори минималните по закон отстояния между сградите, терасите буквално висят над терена на един от блоковете, в обекта не е оставен подход за влизане и паркиране на автомобили, няма ги и задължителните по ЗУТ паркоместа и озеленяване. 

Кметът назначил по случая независима експертиза. В комисията обаче участват единствено лица от общината и дори въпросния арх. Койчев. Не вярваме на тяхната обективност, те искат да се застраховат, посочват жителите на блоковете в местност Св. Никола и обясняват, че протестите им ще продължат до решаване на проблема.

 

Днес+