Варненци проведоха акция за запазване на зеленото междублоково пространство "Да посрещнем пролетта на чисто и зелено". Гражданите искат да защитят от застрояване зелените площи и детската площадка, намиращи се в междублоковото пространство . На последното заседание на Обществения съвет хората изразиха безпокойство, че на мястото на градинката, паркинга и детската площадка се готви проект за ново строителство.

В отговор на исканията на гражданите главният архитект на Община Варна Петър Йорданов каза, че Експертният състав, заседавал през февруари е взел решение това междублоково пространство да се запази в настоящия си вид. Той добави, че за да се защитят интересите на гражданите в района трябва да започне поетапно преструктуриране на жилищните комплекси, където да се отделят конкретни имоти. Междублоковото пространство да стане отделен регулиран поземлен имот с отреждане зелено. Тогава спрямо закона за устройство на територията тази зелена площ ще бъде недосегаема.

Общинският съветник от БСП Огнян Къчев разясни за "ДНЕС+" , че разискваният имот е един от седемте, срещу които Община Варна може да получи 22 апартамента в които да се настаняват нуждаещи се граждани. Според него акцията на жителите на блок 13 на ул. "Света Ирина" е основателна и трябва да се запази зелената площ в междублоковото пространство.

 

 

Днес+