Варненската библиотека организира ателие "Живата история" търси свои приятели в Европа.

В проекта ще вземат участие 14 души от 7 страни - Латвия, Словения, Турция, Испания, Унгария, Франция, Швеция и 5 българи. Учители, архивисти, автор на исторически произведения ще обменят знания, опит и умения.

Варненци ще преминат по различни маршути, които влючвта музеят по медицинска история, планетариума, римските терми. Програмата има и състезателен характер. На участниците ще им бъдат раздадени дневници, в които всеки ден да отразяват своите впечатления. Те ще бъдат представени в социалните мрежи като Facebook , Youtube, Google освен това ще се направи и изложба в самата библиотека. "Походът на книгите" стартира на 2 до 23 април. Преди 8 години с едно честване на библиотеката започна маратона на четящитите, който се утвърди като национална кампания. Във Варна той ще се състои между 18-20 април. В него взимат участие всички желаещи училища, музея, читалища, гимназии. Акцентът пада върху произведения, които са свързани с предстоящия празник Великден, също така с четенето на немска и английска литература.

"Една приказна нощ " ще се състои на 20-ти април, когато деца и ученици ще четат любими книги и преспиват в самата сградата на библиотеката. РБ "Пенчо Славейков" стартират и клубни форми за читатели. Освен да четат избрана творба, те ще я представят атрактивно. Облечени като герои, те ще разиграват театрални сценки. Ученици пък от ОУ " Св. Климент Охридски" от 1 до 4 клас  ще представят себе си чрез любима книга.

 

 

Теодора Петрова