Варненски лекари протестираха с лозунг от Паулу Коелю присъстваха синдикални лидери от регионални и централни структури на КНСБ, КТ "Подкрепа" и Лекарския съюз.

Основното искане на недоволните медици е да им бъдат изплатени заработените възнаграждения от последния месец и задълженията от здравната каса и Министерство на здравеопазването, които са на обща стойност 900 000 лева по думите на д-р Емил Петков от КТ "Подкрепа".

Запазете илюзиите, мечтите са храна за душата, апелира д-р Теодора Дончева, председател на медицинския синдикат на КНСБ, цитирайки бразилския писател Паулу Коелю. Не по-малко образно се изрази и д-р Емил Петков като каза, че управителят на болницата чака с торбичката делегираното си брашънце.

Минути преди протеста синдикалистът каза пред журналисти, че около трима лекари дневно напускат България и намират препитание зад граница.

Има опасност с труда си да продължаваме да финансираме лечебните заведения, защото ние не можем да си позволим да връщаме болни, коментира д-р Дончева. 1,5 млрд. лв. от общо 2,6 млрд., събрани от здравните осигуровки, са във фискалния резерв, ужким в здравната каса, но не е ясно къде отиват тези средства, каза още Теодора Дончева.

 

Днес+