Забранена е безцелната разходка по улиците и в парковете в периода на извънредното положение. Снимка Архив Черноморие-бг

Забранена е безцелната разходка по улиците и в парковете в периода на извънредното положение. Снимка Архив Черноморие-бг

Четири досъдебни производства са съставени във Варна на хора, които са поставени под задължиелна карантина и са я нарушили. Проверени са 1305 проверки по адреси на лица, поставени под задължителна домашна карантина, тъй като са били в контакт със заразени с коронавирус граждани или са пристигнали от рискови дестинации, съобщават от пресцентъра на Областна дирекция на полицията във Варна. В резултат на действията на органите на реда има образувани нови четири досъдебни производства и една проверка за престъпления по член 355, ал. 2 от Наказателния кодекс, касаещ неспазване на задължителната карантина след завръщане от рискова страна. Разследванията, започнати по време на обявеното извънредно положение заради коронавируса, са взети на специален отчет от Апелативната прокуратура във Варна.

164 проверки са извършени днес в паркове, градини и детски площадки във Варна и областта. Съставени са 11 акта за установяване на административно нарушение (АУАН) по Закона за здравето на граждани, отказващи да спазват мерките, свързани с въведеното в страната извънредно положение, целящо ограничаване разпространението на корона вирус инфекцията. Размерът на санкцията е 5000 лева.

От ОД МВР - Варна призовават гражданите да си останат вкъщи, да ограничат излизанията от дома, да пътуват само при неотложност.

Полицията в Бургас от днес ще глобява за разходка в Морската и в парка