Искането за корекция на данъка е внесено от независимия транспортен синдикат Авто 94. Снимка ОбС - Варна

Искането за корекция на данъка е внесено от независимия транспортен синдикат Авто 94. Снимка ОбС - Варна

Предложение за намаляване на данъка на такситата разгледаха съветниците от комисията по транспорт към Общински съвет – Варна. Искането за промяната бе внесено от независимия транспортен синдикат "Авто 94", който настоява налогът да бъде намален от 690 на 300 лева.
От бранша твърдят, че заради данъка, ниските тарифи и увеличените разходи по поддръжката на колите една част от водачите са се отказали от дейността, а други са преминали в сивия сектор. Друг мотив за искането им е, че плащането на данъка в началото на годината и то в пълен размер е бреме за шофьорите, особено за тези, които са по един на автомобил.
В рамките на заседанието общински съветници предложиха налогът да бъде редуциран съответно на 400 и на 600 лева, но техните предложения не получиха одобрение. Мнозинството реши въпросът да бъде пренасочен към Комисията по финанси и бюджет, която да определи размера. На базата на направения анализ за събираемостта на налога ще може да бъде взето мотивирано решение, обосноваха се съветници.
Годишният размер на данъка върху таксиметровия превоз се определя от Общинския съвет. Според Закона за местните данъци и такси той може да бъде в граници от 300 до 1000 лева. Когато беше въведен, местният парламент реши варненските таксита да плащат по 690 лева годишно. За сравнение – в София данъкът е 850 лева, в Пловдив – 750 лева, Бургас – 660 лева, Русе – 500 лева. По закон корекции в размера могат да се правят до 31 октомври.