Вдигат карантината за шапа от северната част на областта през и извън териториите, засегнати от шапа. "Наши представители преговарят с европейската комисия. Ще бъдат взети мерки да пласирате продукцията си преди Великден. Придвижването на животните ще става под контрола на ветеринарните служби по места", обеща Цветан Димитров.

 

От 11 април ще започне изплащането на компенсациите. Изчислени са загубите и са изготвени списъците с имената на стопаните и броя на животните, за които ще се плати обезщетението. Цената ще е за килограм живо теглоr и е изчислена по системата за агропазарна информация. Ако животните са били вписани в Агенцията по селекцията, ще бъдат добавени и съответните класове, към които те спадат. Така стопаните ще получат допълнителни средства. Затова парите, които ще се дават за животно ще варират например за крава от 2000 до 2700 лева.

Осигурени са средства и за обезщетение за фураж.

"Надяваме се до края на годината да бъде възстановена оградата по границата ни с Турция. Цената ще зависи от това дали ще бъде в основата си с фундамент или не. Проектната стойност е между 10 и 18 млн. лева", каза областният управител Константин Гребенаров.