Вече глобяват за пушене в ресторанти Това съобщават от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) - Варна.

Без да уточняват кое е заведението, от здравната инспекция припомнят, че според Наредбата за условията и реда, при които се допуска тютюнопушене в закрити обществени места и в сградите с обособени работни места, на закрити обществени места може да се пуши, ако обособените помещения за тази цел са изолирани с въздухо-непроницаеми стени и плътно затварящи се врати. По-специален режим трябва да имат заведенията за хранене и развлечения, които са с площ до 50 кв. м. Те следва да са предназначени само за клиенти, които пушат или не, като изборът на собственика се отразява със съответната табела на входната врата. 

В периода 30 декември - 6 януари здравните инспектори са извършили общо 200 проверки, 46 от които за спазването на изискванията за пушене в заведения за хранене и развлечения, както и в места за настаняване и средства за подслон.

Други 67 проверки са направени във връзка със забраната за продажба на алкохолни напитки на лица под 18 години. Няма санкционирани.

Извършват се насочени проверки в детските и учебните заведения за отоплението в тях и за спазване на дезинфекционния и противоепидемичен режим във връзка с ниските температури на външния въздух и повишения брой регистрирани заболели от вирусен хепатит "А" в Република България. В хода на проверките не са констатирани отклонения, съобщават още от РИОКОЗ-Варна.

 

 

Днес+