Венда Райкова взема "Златен Пегас" Номинациите се правят от седемте писателски дружества в града. А победителите се определят от членовете на Експертната комисия и председателите на дружествата.

 

Носителката на приза бе определена на отворено заседания днес в присъствието на журналисти. Както си е традицията, изборът не мина без скандали между членовете на отделните дружества. За наградата тази година бяха предложени: Атанас Радойнов от дружество "Български писател", Илия Буржев от дружество "Петко Росен", Янчо Чолаков от "Дружество на фантастите", Обществото за духовни изяви нямаше номинации, Тома Бинчев от дружество "Арт пиерия", Киро Дженков от Съюза на свободните писатели, Венда Райкова и проф. Светлозар Игов от писателско дружество "Бургас".

Минути след началото на заседанието на на комисията в залата влезе писателят Иван Сухиванов. Известен със своя скандален характер не пропусна да се заяде и всее раздор. Според прието предложение от всяко дружество можеха да гласуват двама членове. Оказа се обаче, че Сухиванов е третият - другите двама от дружеството им са Георги Ингилизов и Росен Друмев. "Няма да гласува единият от вас", заяви Сухиванов на Ингилизов и Друмев. За да се уталожат страстите, Георги Ингилизов отстъпи правото си на Сухиванов. По време на разискванията Росен Друмев не издържа, стана и взе да се разхожда из залата, като изрече: "Мале, къде съм попаднал".

Заради недоразуменията се наложи да се промени начина на гласуване. Според първия вариант, който участниците сами гласуваха, се подаваха по един глас за всяка номинация. Накрая стана така, че всеки гласуваше за своето предложение. Ощетен остана Янчо Чолаков, защото той нямаше право да гласува сам за себе си. Като разбраха в какъв капан сами са се вкарали, писателите решиха да променят начина на гласуване. Така на листа всеки написа по три предложения. Те бяха сумирани и класацията бе определена - Венда Райкова получи 9 гласа, Тома Бинчев и Светлозар Игов по 7, Киро Дженков - 4, Атанас Радойнов и Янчо Чолаков по 3.

Статуетката ще бъде връчена на Венда Райкова на специална церемония на 2 декември в залата на общината.

 

Снимки Етелка Пирева