Обществените събития не са ограничени от Закона, каза вицепремиерът Симеонов (вляво). Снимки Лина Главинова

Обществените събития не са ограничени от Закона, каза вицепремиерът Симеонов (вляво). Снимки Лина Главинова

С промените в Закона за шума ще превърнем действията на администрацията от безкраен турски сериал в едноактна театрална пиеса. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов след среща с представители на институциите. Първото работно заседание преди началото на активния туристически сезон се проведе в залата на Областна управа в Бургас. На него бяха обсъдени мерките, които ще бъдат предприети за нормалното протичане на сезона.

"Трябва да се спазва нормативната уредба и да се повиши стойността на услугата, така ще се увеличат приходите в бюджета", заяви след края на срещата Валери Симеонов. По думите му в скоро време в парламента ще бъдат приети промените в три закона - Закона за шума, Закона за устройство на територията и Закона за апартхотелите.

"И тази година ще има изненадващи проверки. При инспекцията, която направихме преди два дни дори полицаите не знаеха, къде отиваме. Водихме се от силата на шума. Според промените в Закона за шума, ще има сертифициране на новите заведения. Те регламентират и контрола. След като бъдат гласувани промените, вече полицаите ще могат да съставят актове за нарушения, не както е досега - това правят служители от РЗИ, които ходят на проверка заедно с полицаи, след което предават протокола в Общината и тя, ако прецени съставя акта", уточни вицепремиерът.

Ако предложенията в Закона за шума бъдат приети, то в периода от 23.00 до 08.00 часа няма да се разрешава озвучаване на открити площи. Това не касае масовите събития - концерти, фестивали, хепънинги.

Галерия