obshtinaburgas

obshtinaburgas

Висока оценка за финансовата политика на община Бургас

и 30% спад на приходите към края на 2010-та година. За разлика от тях и в резултат на добрата симбиоза между кметът и общинските съветници Бургас бележи 5% ръст на приходите. Морската община е една от седемте, в която постъпленията от продажби са нараснали.

Според водача на групата на общинските съветници на ГЕРБ в Бургас Диана Йорданова ако проекта за индустриалната зона, който бе отхвърлен от някои съветници, бе се реализирал, то за 2011-та градът ни щеше да отбележи още по-високи приходи. Отново за разлика от Бургас останалите общини в страната ни бележат 1/3 спад на привлечените инвестиции. От общо 264 общини в България 67 са завършили 2010-та година с дефицит. 101 общини са изхарчили повече пари, от колкото са получили, а 160 - имат просрочени задължения. Нашият град отново е първенец и в тази статистика – за изминалата година бургаската община няма нито едно просрочено задължение. Този поощрителен резултат отново е резултат от добрата съвместна работа на кмета Димитър Николов и мнозинството в общинския съвет.

За разлика от Бургас другите общини масово бележат спад и на капиталовите разходи . В морската община планираният бюджет е бил 146 милиона лева, а капиталовата програма – 110 милиона лева, като на практика изпълнението е в 103 млн.лв. в капиталова програма. В Бургас дори са били регистрирани намаления в цените за изпълнение на поръчките. Този добър резултат е благодарение на откритото и прозрачно управление в нашата община.

Заради доброто финансово управление и привлечените европейски програми Бургас е с една добра капиталова програма на фона на множеството общини в България. Не случайно именно Бургас е "Най-добрият град за живеене в България за 2010-та година", според класация на големи национални медии. Благодарение на доброто финансово управление в града бяха осъществени много проекти, за които до скоро бургазлии само можеха да мечтаят.