ВКП подхваща сделката с делфинариума, сесията пропадна

Това заяви днес на извънредната сесия на Общинския съвет кметът на града Николай Димитров. По същество заседание на Общинския съвет така и не се състоя. На него присъстваха двамата заместник-областни управители на Бургас Златина Дукова и Златко Димитров. Кметът Димитров поиска думата и информира съветниците, че точката за отписване на Стария Несебър от списъка на ЮНЕСКО като обект на Световното културно наследство е отпаднала от дневния ред на асамбеята.

 

След това той запозна присъстващите с постановлението на Върховна касационна прокуратура, изпратено до Община Несебър затова, че е образувано досъдебно производство за разследване на това как е била сключена сделката по продажбата на 20 дка общинска земя в Стария Несебър в полза на "Феста Холдинг" АД от предишния кмет Николай Трифонов. Разследването за установяване на евентуални корупционни действия ще бъде под специалния надзор на Върховна прокуратура. След това председателят на местния парламент Благой Филипов обяви края на сесията.

По този начин отпадна подписването на окончателния договор с "Феста холдинг" АД за закупуването на 20 дка в Стария Несебър за строеж на делфинариум. На този етап той няма да бъде подписан, както и няма основания да се вземат каквито и да било последващи решения от Община Несебър до приключване на разследването на ВКП и съответните държавни органи относно скандалната сделка от 2005.

Максим Момчилов